ravago veliki

Nove mašine vrede jer štede

Nove mašine vrede jer štede

Ranije su se mnogo tražili traktori proizvedeni u Belorusiji, a sad su mlađi poljoprivrednici skloniji onima proizvedenim u Zapadnoj Evropi

Umesto „punoletnih" mašina, na njivama u Srbiji sve češće mogu da se vide novi traktori. Prosečna starost pogonskih mašina, odnosno, traktora, kako kažu stručnjaci, poboljšana je, i sada je oko 14 godina.

U zemljama EU, međutim, situacija je znatno bolja, pošto je, kako objašnjava Nedeljko Malinović, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, prosečna starost traktora kod njih manja od osam godina.

Prema procenama stručnjaka sa Departmana za poljoprivrednu tehniku ovog fakulteta, u Srbiji ima oko 330.000 traktora, a poljoprivrednici se daleko češće odlučuju za nabavke, pre svega svesni ušteda koje mogu da postignu korišćenjem novih mašina.

– Stara pogonska mehanizacija odlazi u prošlost jer je, prema podacima kojima raspolažemo, u poslednjih pet godina zamenjeno oko 40 odsto traktora – precizira Malinović. – Najviše se nabavljaju traktori srednje snage, od 100 do 150 kW, a zastupljeni su gotovo svi svetski proizvođači. Ranije su se mnogo tražili traktori proizvedeni u Belorusiji, pošto su starije generacije poljoprivrednika cenile njihovu pouzdanost i jednostavnost, kao i izdržljivost. Mlađi poljoprivrednici, međutim, skloniji su traktorima proizvedenim u Zapadnoj Evropi, pre svega zbog veće udobnosti, ali i toga što su mnoge funkcije traktora automatizovane, pa imaju znatno udobnije radno mesto – kaže Malinović. – Snažniji traktori više se ne traže tako mnogo, pošto je naša struktura poseda takva da velikih poseda i nema mnogo.

Veliki poljoprivrednici su inače i ranijih godina, lakše obnavljali mehanizaciju. Vojislav Malešev, predsednik Kluba 100 P plus, napominje kako je velika prednost nabavke savremene mehanizacije, osim mnogo lakšeg rada i to, što savremene mašine zemljište obrađuju znatno preciznije, ne rasipaju se sredstva za zaštitu, a ušteda se postiže i u korišćenju mineralnih đubriva.

– O tome koliko znači to što se nov traktor, a posebno kombajn, ređe kvari, što se nabavljaju rezevni delovi i što se ne dešavaju zastoji u sezoni, kada je svaki dan preskup, ne treba ni da govorim – kaže Malešev. – Pravi poljoprivrednici se, upravo zbog toga odlučuju za nabavke, čak i kad je godina dosta teška, pošto znaju da samo dobrim mašinama mogu kvalitetno da obrade zemlju. Potrebno je međutim, i da se kod traktora „uvede red", odnosno, da se podstakne uvoz traktora sa „evro tri" motorom, koji je standardan u zemljama EU. Ako se to ne uradi, kada uđemo u EU, imaćemo velikih problema. 

Priključne mašine

Ne sme se zaboraviti da se kupovinom traktora ne rešava sve – kaže Malinović. – Potrebne su naime, i moderne priključne mašine za obradu zemlje, pa bi bilo jako dobro da se pronađu sredstva kojima bi se podstakla nabavka ovih mašina, ili još bolje, njihova proizvodnja u Srbiji. Pre svega, mislim na mašine za konzervacijsku obradu zemlje sa kojima se postižu velike uštede u radu, a koje sada naši poljoprivrednici preskupo plaćaju, a mogle bi, vrlo lako, i kod nas da se proizvode.

(Agroglasnik)

 

 

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera