ravago veliki

Dogodine opet kuće u vojvođanskim selima mladim bračnim parovima

Dogodine opet kuće u vojvođanskim selima mladim bračnim parovima

Najpre će se proveriti da li se dosad dodeljena imanja pravilno koriste ili se daju u zakup

Za dve godine 115 mladih bračnih parova u Vojvodini dobilo je od Pokrajinske vlade kuće sa okućnicom u nekom od vojvođanskih sela. Ove godine nije bilo novog konkursa za dodelu kuća sa okućnicom mladim Vojvođanima, ali u bužetu za narednu godinu ponovo se planiraju sredstva za tu namenu. Kako ističe Diana Milović, novoimenovana direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, akcija koja se pokazala uspešnom i za koju je vladalo ogromno interesovanje biće nastavljena 2017. godine.

- Još uvek se ne zna koliko će tačno sredstava za tu namenu biti izdvojeno, ali kupovine seoskih kuća za mlade bračne parove će biti i 2017.godine. No, pre nego što se sprovede novi konkurs, lokalne samouprave će dobiti zaduženje da provere da li se već dodeljene seoske kuće mladim bračnim parovima u vojvođanskim selima namenski koriste, odnosno da li oni koji su ih dobili zaista u njima i žive. Naime, mora da se utvrdi pravilno korišćenje kuća i okućnica dodeljenih mladima jer ima nagoveštaja da neki ono što su dobili daju u zakup. Potrebna nam je potvrda da većina ove kuće koristi namenski i da se “odomaćila” u selu – objašnjava Diana Milović.

Ona najavljuje i da mlade bračne parove i dalje čeka organizovana stručna pomoć za započinjanje biznisa na selu s posebnim akcentom na proizvodnju organske hrane na zemljištu koje im je uz kuću dodeljeno.

Kako se najavljuje da će od naredne godine i mlade žene na selu dobijati porodiljsku nadoknadu uz uslov da su vlasnice poljoprivrednog gazdinstva, Pokrajinski sekretarijat za ravnopravnost polova je o tome razmišljao na vreme.

- Prilikom podele kuća i okućnica na selu, one su u jedankim delovima knjižene i na suprugu i na supruga, tako da su žene polovični vlasnik celokupne imovine. To im omogućava da dodju do kredita, jer mogu svoju polovinu kuće i okućice da stave pod hipoteku, ali i da se registruju kao vlasnice zemlje – okućnice u procentu koji imaju. Kako su kuće deljene mladim bračnim parovima od kojih mnogi već imaju decu, za očekivati je da sada kada su došli do krova nad glavom razmišljaju o proširenju porodice pa će porodiljska naknada za mlade žene na selu i njima dobro doći – rekla je Diana Milović.

Nema više pomalo svim udruženjima

Čelnica Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović najavljuje i jače ekonomsko osnaživanje seoskih žena, ali ne tako što će svakom udruženju davati malu sumu novca, vec odabirom onih udruženja žena koje imaju šta da ponude i čiji proizvodi mogu da se plasiraju na tržište. U taj posao biće uključene sve vojvođanske opštine jer one bolje nego u Novom Sadu znaju sta nedostaje ženama na selu i šta mogu da proizvode i prodaju. Jer, zarada koja se ostvaruje pored bavljenja poljoprivrednom, bitan je uslov da mladi bračni parovi ostaju na selu.

Ljubinka Malešević

Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”. 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera