ravago veliki

Da država jače podstiče voćarstvo, bilo bi više posla na selu

Da država jače podstiče voćarstvo, bilo bi više posla na selu

Nemanja Radišić (levo) šansu za razvoj ruralnih sredina vidi u intezivnoj poljoprivredi - podizanju voćnjaka

Nemanja Radišić odrastao je na posedu koji njegova porodica obrađuje od 1971. godine. Imanje pored reke Tise, kod Žabaljskog mosta, od 2001. godine postao je rasadnik u kom se uzgajaju sadnice oraha, lešnika, jabuke, kajsije, šljive, mušmule... Osim rasadnika, od pre nekoliko godina Radišići imaju i voćnjak dunja, koji svake godine proširuju.

-Ja sam svoju budućnost vezao za rasadnik i imanje, priča 28-godišnji Nemanja. – Davno sam odlučio da ću nastaviti porodični posao jer sam shavtio da je bolje da se mučim na svom, nego da negde budem rob za male pare. U prirodi se osećam najbolje, volim ovo što radim i nemam nameru da to ostavljam, kaže Nemanja.

Radišići tesno sarađuju sa stručnjacima, konsultutuju i Poljoprivrednu stručnu službu iz Zrenjanina, ali i novosadski Institut za voćarstvo.

- Svaki stručan savet nam je od velike koristi. Pogotovu što se tiče voćnjaka dunja. Ova godina nije bila dobra za dunje, bilo je mnogo kiše, napala je monilija, ali šta da se radi. Dunja je naš favorit, proširićemo površine pod njom i kupujemo svaki slobodan pedalj zemlje u okolini. Dunja je plemenita voćka, sa velikim potencijalom i osim proizvodnjom sadnog materijala, u budućnosti će naglasak biti na voćnjaku dunje. Država treba da podstiče voćarstvo,  jer je to rešenje za one kojima imaju manje od 10 hektara zemlje, kaže Nemanja.

Ništa od podsticaja i subvencija Radišići ne koriste.

 – Pokušavao sam nekoliko puta da konkurišem, ali toliko ograničenja, toliko papirologije da to nema smisla. Na kraju sam shvatio – država samo neka ne odmaže, ostalo ćemo lako, smeje se Nemanja.

Nemanja je strastveni ribolovac i lovac. Nema previše slobodnog vremena ali za hobi se, nekako nađe.

Celo leto porodica Radišić provede na imanju pored Tise, a od nedavno imaju i jednog člana više. Stariji Nemanjin brat, Ivan pre mesec dana dobio je sina.

- Polako odmenjujem roditelje u poslovima, otac će uskoro u penziju, ali ovo što mi radimo je porodični biznis, i tako će i ostati, bez obzira ko mu bude formalni vlasnik, naglašava Nemanja.

Nadica Jakovljev

Projekat "Mladi na selu, 50 priča ZA" sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva”.

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera