ravago veliki

Energija sa botoških njiva za svetlu budućnost

 Energija sa botoških njiva za svetlu budućnost

U energani u Botošu koju vodi mladi Zoran Pomoriški petoro zaposlenih iz sela. Sirovinu će nabavljati i od poljoprivrednika u okolini ovog banatskog mesta 

Zoran Pomoriški ima 27 godina i živi na relaciji Novi Sad – Botoš. U Botošu su rođeni njegovi baba i deda pa je i deo njegovog detinjstva vezan za ovo lepo banatsko selo. Pre godinu dana, Zoran je za Botoš vezao i svoju budućnost.

Zoran Pomoriški, prvi s desne strane

-U Botošu smo otvorili bioenerganu „Bioelektra“ koja u prvoj fazi proizvodi električnu energiju od 600 KW, priča Zoran. Iako sam završio obuku za operatera energane, zasada to ne radim ja, to rade zaposleni. U energani je trenutno petoro zaposlenih iz sela – kaže on.

Za selo bioenergana ima višestruke koristi. Iako zasad, sirovinu za bioenerganu koriste sa svog imanja, već u sledećoj fazi koju planiraju naredne godine, sirovina – kukuruzna silaža, raž, ostaci šećerne repe, sirkova silaža nabavljaće se i od seljana. Takođe, u planu je i distribucija toplotne energije.

-Planiramo da omogućimo korišćenje toplotne energije, koja je sada nusproizvod, seljanima. Toplotna energija proizvedena u bioenergani jeftinija je od konvencionalne, pa mislimo da će biti zaintresovanih. Kao nusproizvod tu je i organsko đubrivo. Sve ovo može da bude od velike koristi i selu i meštanima, kaže Zoran Pomoriški.

Pomoriški ističe da je proizvodnja „zelene energije“ i kod nas sve zanimljivija. „Bioelektra“ je četvrta bioenergana u Srbiji, a druga u Banatu.

Sada se sve češće čuje da su investitori zaintresovani za izgradnju bioenergana. S jedne strane, sirovine u Banatu ne nedostaje, a s druge, raste i svest o očuvanja životne sredine. Tako da već ima najava da će bioenergane biti podignute u Lukićevu, Orlovatu, Melencima, selima u okolini Zrenjanina.To će u svakom slučaju doneti koristi i selima i meštanima – mladi ljudi mogu računati na direktno zapošljavanje. Takođe, kroz kooperativne odnose, mnogi mogu računati i na dodatnu zaradu, što ostanak na selu čini mnogo izvesnijim.

Nadica Jakovljev

Projekat "Mladi na selu, 50 priča ZA" sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva”.

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera