ravago veliki

Fabrika za preradu povrća u Dobrincima šansa za mlade

Fabrika za preradu povrća u Dobrincima šansa za mlade

Interes u novoj investiciji u rumskoj opštini mogla bi pronaći i mala poljoprvredna gazdinstva u susednim selima Donjim Petrovcima, Putincima, Kraljevcima i Malim Radincima

Mala poljoprivredna gazdinstva u Dobrincima, selu rumske opštine, za nekoliko meseci imaće mogućnost da postanu kooperanti italijanske kompanije “La linea verde”, koja počinje izradnju fabrike za preradu povrća i sveže salate u Dobrincima.

Italijanska kompanija kupila je letos tri parcele ukupne površine 5,5 hektara nekadašnje farme, a nakon toga i Zemljoradničke zadruge “Sremac Dobrinci” u Rumskoj ulici u Dobrincima. Nekadašnje zgrade Stare zadruge, kako su je zvali meštani, biće porušene. Ukupno se ruši osam objekata na mestu kojih će se pripremiti teren za izgradnju italijanske kompanij za otkup i preradu povrća i sveže salate.

Svoj interes u novoj investiciji u rumskoj opštini mogla bi pronaći i mala poljoprvredna gazdinstva koja se bave ratarstvom u susednim selima Donjim Petrovcima, Putincima, Kraljevcima i Malim Radincima. U tim selima ima nekoliko mladih poljoprivrednih proizvođača koji se već nekoliko godina bave ratarstvom, ali imaju problem sa plasmanom svojm proizvoda, jer na rumsku pijacu povrće donose i paori drugih sela rumske opštine, pa je on “prezasićena”.

Prvi čovek rumske opštine Slađan Mančić najavljuje da će u italijanskoj kompanije za preradu povrća i sveže salate u Dobrincima  posao dobiti 100 radnika i to mahom mladih iz ovog i okolnih sela rumske opštine. Dodaje da će poljoprivrednim gazdinstvima u ovom i drugim selima italijanska kompanija ponuditi izuzetno dobre uslove za stvaranje kooperantskih odnosa, što je bitno za obezbeđivanje perspektive za život na selu, pa je za očekivati da mlađa generacija ne odlazi u gradove već da uz siguran posao ili otkup nađe računicu da ostane u selu .

Meštani Dobrinaca s nestrpljenjem čekaju početak rada italijanske kompanije uvereni da to jeste jedini način da se selo razvija i da mladi ne odlaze u gradove i inostranstvo i spremni su da se posvete ratarstvu kako bi fabrika imala dovoljno povrća za preradu.

Pored Dobrinaca boljem životu mogu se nadati i mešani sela Buđanovci, gde se formira farma ovaca, a za narednu godnu planirana je i klanica.

Ljubinka Malešević

Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.   

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera