ravago veliki

I hiljadu litara mlekara od 46 krava muzara

I hiljadu litara mlekara od 46 krava muzara

Na selu može lepo da se živi ako se mnogo radi, smatra mladi stočar Nenad Martinov iz sela Sakule

Već nekoliko generacija porodice Martinov iz Sakula, sela opovačke opštine, bavi se stočarstvom. Tim putem krenuo je i najmlađi potomak Nenad Martinov, koji je pre deset godina odlučio da od oca preuzme „palicu“ i nastavi sa stočarstvom. Za nekoliko godina uspeo je da udvostruči proizvodnju i da sada ima 100 grla stoke od čega je 46 krava muzara. One svakog dana daju oko hiljadu litara mleka, koje ovaj mladi stočar isporučuje beogradskom „Imleku“.

Nenad tvrdi da je otkupna cena koju „Imlek“ daje od 37 dinara po litru dobra ali da bi mogla biti i veća, ali da i pored toga njegova računica pokazuje da se stočarstvom isplati baviti. Pogotovo ako se uz grla poseduje i sopstvena zemlja na kojoj se obezbeđuje hrana za stoku.

-Obrađujem i sto hektara zemlje kako bi obezbedio hranu za stado. Može da se živi lepo ako se mnogo radi. Obaveze na selu su mnogo veće, uvek ima posla, ali na selu može normalno da se živi ako hoće da se radi i opstane – objašnjava Momirov.

Njegov otac Dušan, koji priskače u pomoć kad god može i kada to zatreba ne krije zadovoljstvo što je Nenad nastavio porodičnu tradiciju, a očekuje da će to uraditi i jedan od tri unuka koje ima. Ne vidi razlog zašto bi Nenad išao negde da radi za 20.000 ili 30.000 dinara i zavisio od nekog drugog, kad može sam sebi da zaradi i bude svoj gazda na svom imanju.

Nema potrebe da traže, kako mi kažemo, preko hleba pogaču – smatra Dušan Momirov.

Nenadu, ali i drugim mladim stočarima iz Sakula, Barande i Sefkerina opština Opovo obećava pomoć kroz razne projekte koji treba da budu realizovani sa Razvojnim fondom Vojvodine. Kroz povoljne kredite koje taj Fond nudi, opština Opovo će Nenadu pomoći da dobije subvencije od države za kupovinu još 15 junica.

Lj. Malešević

Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Sledeći članak
Nije sramota biti čobanin
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera