ravago veliki

Još dva dana otvoren konkurs za mlade, za Vojvođane do 23. juna

foto:Pixabay
foto:Pixabay

Samo 200 do 300 poljoprivrednika dobiće pomoć iz republičke agrarne kase, najviše 1,2 milion dinara

Još dva dana ostalo je mladim poljoprivrednicima da se prijave na konkurs kojim im država daje do 1,2 milion dinara. Kako je ovaj konkurs pompezno najavljivan kao veliki državni projekat kojim će se poljoprivrednicima mlađim od 40 godina pomoći da ostanu ruralnim područjima i razviju biznis, intersovanje je od prvog dana ogromno, međutim valja znati da će, imajući u vidu ukupan budžet za ovu meru, podršku dobiti mali broj onih koji su se prijavili.

I sam ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je nedavno da će pomoć dobiti 200 do 300 mladih iz ruralnih područja, ali je naglasio da je ovo samo proba i da će narednih godina biti više para za to.

-Ove godine ćemo podeliti oko 200 do 300 grantova za mlade, u zavisnosti od zahteva. Ovo je pilot projekat, do sada ovakvih projekata nije bilo u Srbiji, kazao je on.

Naglasio je da su konkursom za podsticaj mladim poljoprivrednicma ove godine postavljeni “kvalitetni temelji za buduće vreme”.

Podsetimo, konkurs je otvoren do 8. maja ove godine. Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 75 odsto vrednosti prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 1.200.000 dinara.

I Pokrajina daje sto miliona dinara

Vojvođanski mladi poljoprivrednici moći će da za pomoć iste vrednosti konkurišu još neko vreme – do 23. juna.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vovoprivredu i šumarstvo, naime, raspisao je isti konkurs - za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini.

Cilj konkursa je demografska obnova ruralnih područja Vojvodine radi podsticanja ostanka mladih u njima, odnosno njihovog povratka iz gradova. Konkursom je predviđeno podsticanje razvoja i unapređenja primarne poljoprivrede, proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda.

Maksimalni iznos sredstava koji može da ostvari jedan korisnik po ovom konkursu iznosi 1.200.000 dinara, a minimalan 500.000 dinara, odnosno 75 odsto iznosa vrednosti investicije bez PDV.

Pravo da konkurišu imaju fizička lica i preduzetnici koji na dan podnošenja zaheteva imaju više od 18, a manje od 40 godina i upisani su u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosioci posle 01.01.2016. godine. Podnosilac mora imati prebivalište na teritoriji lokalne samouprave AP Vojvodine. Takođe ne sme biti korisnik sredstava po nekom drugom osnovu za istu namenu.

Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 23. juna. Korisnicima je na raspolaganju ukupno 100.000.000 dinara.

S. G. 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera