ravago veliki

Kad diplomira, Mirko Šoškić zna gde će - u svoju bio baštu

Kad diplomira, Mirko Šoškić zna gde će - u svoju bio baštu

Dostava organskih proizvoda sa farme u Tarašu stiže i na kućne adrese, a ima ih u nekim specijalizovanim prodavnicama. Trendovi se moraju pratiti

Мirko Šokšić ima 24 godine i na poljoprivrednom fakultetu ostalo mu je još da odbrani diplomski rad. Kad diplomira, za razliku od mnogih svojih vršnjaka, Mirko zna šta će da radi. Šta i dosad – na porodičnom imanju Šokšić u Tarašu. Šokšići se deset godina bave organskom proizvodnjom povrća.

- Ja sam sa roditeljima na imanju od malih nogu. Već sa četiri godine sedeo sam u traktoru i u prvoj brzini vozio iza roditelja koji su nešto ručno radili na njivi, priča Mirko. Istina, malo kasnije, hteo sam da budem kriminalistički inspektor, ali izgleda da je razum pobedio, tako da sam ipak upisao poljoprivredu kao, uostalom, i moj tri godine mlađi brat – priča nam Mirko.

Iako na imanju pomaže kad god mu obaveze na fakultetu dozvole, Mirko poslednjih godina preuzima deo oko marketinga, prezentacije proizvoda na Internetu i definisanja vizuelnog identiteta.

-U 21. veku roba mora da bude lepo prezentovana i upakovana, kaže Mirko. - Naši kupci na novobeogradskoj pijaci gde godinama imamo tezgu znaju nas dobro i tu nemamo problem sa prodajom. Odnedavno smo počeli da dostavljamo proizvode i na kućne adrese ali se mogu naći i u nekim specijalizovanim prodavnicama. Tu vidim prostor za sebe, kaže Mirko.

Ipak, ono čime misli da se bavi u budućnosti vezano je za preradu proizvoda.

-Mi smo već dobro pozicionirani na tržištu i nemamo problem sa prodajom jer smo se za to izborili kvalitetom, kaže Mirko. – Ipak, mislim da je najveća greška prodavati samo sirovinu. Sirovina treba da se dalje prerađuje i ja već imam ideja ali za to su potrebna sredstva.

Država ne pomaže previše organskim proizvođačima, veli on.

 – U Austriji se za hektar dobije podsticaj od 700 evra, a kod nas 20, priča Mirko. – I dalje je lista preparata koje smemo da koristimo predugačka, u svetu je to već drugačije. Taraš ima sreću da su parcele male, u okolini nema zagađivača i to je idealno mesto za organsku proizvodnju, ali država to mora da stimuliše, smatra Mirko Šokšić i dodaje da naši proizvođači nisu ništa lošiji ili neobrazovaniji nego u susedstvu. 

- Kad bi se država malo više angažovala, i oko otkupa, siguran sam da bi mnogo više bilo organskih proizvođača nego što je to danas, zaključuje Mirko Šokšić.

Nadica Jakovljev

 

Projekat "Mladi na selu, 50 priča ZA" sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva”.

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera