ravago veliki

Kad se selo voli ni poljoprivreda nije teška

Kad se selo voli ni poljoprivreda nije teška

Miloš Nikolić, jedan od nekolicine mladih poljoprivrednika u Donjem Tovarniku

Opština Pećinci je lokalna samouprava sa najviše stranih investitora u Srbiji i najmanjim brojem nezaposlenih. U velikim stranim kompanijama rade meštani nekoliko pećinačkih sela, ali je u naseljima i dalje pretežna delatnost poljoprvreda. Poljoprivredom se bave mahom stariji i srednjovečni meštani, dok njihova deca rade za strane gazde, ali i pomažu u poljoprivrednim radovima.Ipak, dobar deo onih koji imaju radno mesto teži odlasku sa sela, pa su meštani i naselja pećinačke opštine sve stariji. 

Dvadesetdvogodišnji Miloš Nikolić iz Donjeg Tovarnika, sela pećinačke opštine sa oko 1.000 stanovnika, završio je Srednju poljoprivrednu školu u Rumi, ali je oduvek znao da će ostatiti na selu i baviti se poljoprivredom.

- Odmalena samo voleo traktor i želeo da sa ocem i bratom ostanem na selu. Volim moje selo više od ičega i ni u jednom trenutku nisam ni pomišljao da ga napustim. Imamo 130 hektara zemlje, bavimo se ratarstvom i to pretežno gajenjem pšenice i kukuruza, imamo 20 ovaca i posla nikada ne manjka. Radi se puno, jer poljoprivreda traži veliki rad i velika ulaganja. Nekada smo imali i krave, a danas ih nemamo jer se nije isplatilo prodavati mleko. Svinje gajimo samo za sebe, jer nam se drugačije ne isplati – priča za “Agrosmart” Miloš Nikolić.

Selu treba mladosti

Ovaj mladi poljoprivrevrednik setno priznaje da je u selu malo mladih i da oni odlaze put gradova. Kako kaže u njegovom selu ima još samo jedan mladi poljoprivrednik, a selu trebaju mladi.

- Mi više nismo kao nekadašnji seljaci. Savremena mehanizacija i tehnika su napredovali i danas svako ko hoće da radi može od poljoprvrede solidno da živi. Svakako bi bilo još mnogo bolje kada bi država više pažnje poklanjala poljoprivredicima, ali ni ovako nije loše. Puno se radi, ali mi mladi sa sela izlazimo i provodimo slobodno vreme kao i gradski momci. Najčešće izlazimo u Novi Sad i Beograd, jer su nam oni relativno blizu, a posedujemo moblne telefon, internet… Dostupno nam je sve. Mi smo mladi savremeni poljoprivrednici koji na internetu nalaze zanimljive informacije, korisne savete, razmenjujemo mišljenja. Ma ,imamo sve i uz to smo i sami svoje gazde – ističe Miloš.

Ove godine Miloš nije prodao ni kukuruz ni pšenicu, već ih drži u svojim ambarima i čeka bolju cenu. Kukuruz koristi i za potrebe svog domaćinstva, a tu i tamo kruni i prodaje kada mu to odgovara.

- Držim sve kod kuće i raspolažem u skladu sa svojim potrebama, ali svakako u trenutku kada mi cena odgovara. Kako sam sam svoj gazda vodim računa o sopstvenom interesu  jer tako više mogu da zaradim. Mogao sam i ja da radim u nekoj firmi i za nekog gazdu za platu, ali više volim da budem sam sebi gazda i radim kada i koliko hoću. Tačno je da se u poljoprivredi puno radi i da stalno ima posla, ali kada se nešto voli onda ništa nije ni teško. Ako se uz to još i solidno zaradi, šta ćeš više – naglašava Miloš.

Ima devojku za koju veruje da joj ne smeta što je poljoprivrednik i koja je spremna da ostane na selu. Spreman je da unapeđuje svoje znanje, ostvaruje veće prinose i zakuca na sva vrata koja donose boljitak poljoprivrednicima.

- Sada je dostupna moderna tehnika koja zamenjuje mnogo ruku, ali trebalo bi da od države dobijamo više novca za mehanizaciju. Trebaju nam povoljniji krediti sa dužim rokom otplate kako bi se zamenila ova stara mehanizacija. Naša opština vodi brigu o nama, izlazi nam u susret u svakom pogledu, ali državna pomoć nije još uvek na dovoljnom nivou.

Opština nam je i ove godine pomagala kod licitacije zemljišta u ovoj katastarskoj opštini, možemo da joj se obratimo u svakom trenutku, ali ni ona ne može da reši opšte probleme koji muče sve poljoprivrednike – zaključuje Miloš Nikolić.
 

Ljubinka Malešević

Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”. 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera