ravago veliki

Kumane srcem vode njegovi mladi

Kumane srcem vode njegovi mladi

Prvi mi je zadatak da se i naš glas čuju u opštini, kaže Dunja Radin, najmlađa predsednica Saveta mesne zajednice

Dunja Radin ima 26 godina i živi u Kumanu, selu u novobečejskoj opštini. Najmlađa je predsednica Saveta mesne zajednice u svojoj opštini a verovatno i u širem okruženju. Diplomirani je pedagog i odnedavno radi u novobečejskom Centru za socijalni rad. Živi na selu i nema nameru da ga za sada napušta.

Vreme da mladi preuzmu stvar u svoje ruke

-Mislim da je došlo vreme da mladi preuzmu stvar u svoje ruke i da počnu da kreiraju ambijent za život u svom selu, priča Dunja. U Kumanu ima oko 800 mladih od 3.500 stanovnika. Jedan deo se bavi poljoprivredom na porodičnom imanju, a sve ih je više koji studiraju. Verujem da na selu ima budućnosti za mlade samo mora na tome da se radi, ističe Dunja.

U ovom banatskom selu  gotovo sva domaćinstva se bave poljoprivredom, najviše stočarstvom. Ipak, Kumančani su doskora imali jedan industrijski pogon, “Biser”, koji je proizvodio kućnu hemiju i dok je poslovao zapošljavao je jedan broj mladih. Nakon privatizacije, preduzeće je zapalo u probleme.

I selo zaslužuje investicije

-Mislim da i selo zaslužuje da dobije neku investiciju, a ne da investitori odlaze samo u gradove, kaže Dunja Radin. – To mi je prvi zadatak, da i naš glas čuju u opštini.

U selu postoji kulturno – umetničko društvo koje okuplja sve uzraste, od najmlađih do najstarijih seljana. Kumančani se ponose i fudbalskim klubom koji postoji 90 godina, a radi  šahovska sekcija. Nekoliko godina, Centar za razvoj zajednice okuplja mlade od 18 do 26 godina i trenutno ima petnaestak aktivnih članova.

-Ko hoće da se angažuje, ima gde, mada bi sigurno mogućnosti mogle biti i veće, ali na nama je da se izborimo za to, ističe Dunja.

A da su mogućnosti neslućene samo ako želiš i nešto voliš, Dunja potvrđuje sopstvenim primerom. Ona već godinama ima svoj rok bend “Kontrola zvuka” koji ima svirke po celoj Vojvodini.

Nadica Jakovljev

Projekat "Mladi na selu, 50 priča ZA" sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva”.

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera