ravago veliki

Maline u Ratkovu zadržale mlade u selu

foto:Radio Odžaci
foto:Radio Odžaci

Masovno je počela da se gaji malina, a uglavnom se radi o mladim proizvođačma koji su ostali na selu jer su videli da od ovog voća može da se živi

Ratkovo, selo odžačke opštine, smatra se vojvođanskom prestonicom maline, jer njegovi poljoprivredni proizvođači trenutno imaju pod malinjacima više od 150 hektara. Svake godine povećavaju se površine pod malinama i sve je više novih proizvođača, među kojima su najbrojniji mladi poljoprivrednici.

Nedavno je u ovom selu po prvi put održan Sajam malinara na kojem je desetak izlagača predstavilo proizvođačku opremu, repromaterijal i zaštitna sredstva za proizvodnju malina. Saša Nedeljković, jedan od organizatora prvog Sajma malinara, tvrdi da je ovo voće preporodilo selo.

- Zahvaljujući malinarstvu Ratkovo se preporodilo, a smanjen je i odliv mladih ljudi, jer su oni u proizvodnji maline videli svoju perspektivu. Pre osam godina malinarstvo je krenulo u Ratkovu, a u poslednje dve-tri godine postalo je baš unosan posao. Masovno je počela da se gaji malina, a uglavnom se radi o mladim proizvođačma koji su ostali na selu jer su videli da od maline moze da se živi – objašnjava Nedeljković.

Mladi Danilo Šćepanović malinarstvom se bavi više od pet godina  i danas ima pod malinama dva i po jutra, ali planira da proširi proizvodnju, jer u gajenju ovog voća vidi svoju budućnost.

- Očekujem da će proizvodnja maline u narednim godinama biti dovedena na jos viši nivo. Želimo da se malina ovde zamrzava i pakuje, te kao gotov proizvod plasira na tržište. Na taj način će ostati više novca i u selu – ocenjuje Šćepanović.

Danilove želje se narednih godina možda i ostvare s obzirom da se procenjuje da je samo ove godine iz Ratkova na tržište otišlo nekoliko hiljada tona maline. Za narednu godinu najavljuje se poćetak proizvodnje organske maline, a proizvođači koji se za to opredele dobijaće i do 20 odsto višu cenu za svoj proizvod.

Uz to, sama opstina Odžaci, u želji da mladi poljoprivrednici ostaju u Ratkovu i okolnim selima, planira da otvori hladnjaču . Hladnjača u ovoj opštini bila bi veliki podsticaj za proširenje proizvodnje i proizvođačima iz okolnih mesta kojih ima sve više i među kojima je dosta mladih ljudi, spremnih da rade ali i zarade.

Kombajn za branje ponosnog gazde Gorana Skeljića

Na prvom Sajmu malinara u Ratkovu odgajivač malina Goran Skeljić izložio je kombajn za branje malina, koji je izazvao posebnu pažnju kod mladih poljoprivrednih odgajivača malina. Kombajn za branje malina uvezen je iz Poljske i Goran je za njega platio oko 17.000 evra. Međutim, kako je istakao, kombajn zamenjuje između 50 i 60 radnika i svakom vlasniku se taj uloženi novac vrati već nakon jedne sezone. Kombajn, objašnjava Goran, je poluredni tresač malina koji je napravljen i za dnevni i za noćni rad, on sam skida, čisti i selektira plod, a za osam sati može da obere oko dva jutra starih malinjaka.

Ljubinka Malešević

Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”. 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera