ravago veliki

Mere agrarne politike u službi mladih poljoprivrednika

Mere agrarne politike u službi mladih poljoprivrednika

SUMP organizovao Sajam mladih poljoprivrednika u Novom Sadu i konferenciju "Mladi privrednik u poljoprivredniku"

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika u saradnji sa Novosadskim sajmom organizovalo Sajam mladih poljoprivrednika, koji su izložili svoje proizvode u okviru jubilarnog pedesetog LORIST-a.

Sajam predstavlja izložbu proizvoda mladih poljoprivrednika iz cele Srbije a na svojim štandovima promovišu i prodaju sosptvene proizvode koji su pripremljeni na tradicionalan način.

U okviru Sajma mladih poljoprivrednika organizovana je i konferencija "Mladi privrednik u poljoprivredi" na kojoj je pokrajinski sekretar za poljoprivredu rekao da su mere agrarne politike sekretarijata upravo fokusirane na pomoći mladim poljoprivrednicima.

Srpsko udurženje mladih poljoprivrednika okuplja oko 400 članova a kako kažu oni su tu da pomognu i edukuju mlade kako bi napravili soptveni biznis u poljoprivredi i ostali na selu.

Radojević: Mladi poljoprivrednici prepoznati na poseban način

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević pozdravio je večeras učesnike konferencije pod nazivom "Mladi privrednik u poljoprivredi" i rekao da Ministarstvo poljoprivrede realizuje mere koje se tiču isključivo mlađih poljoprivrednika do 40 godina.

"Pokrajinska vlada i sekretarijat za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo su prepoznali značaj mladih u poljoprivredi a 2017. je prva godina, u kojoj su mladi poljoprivrednici prepoznati na poseban način, tačnije dodatnim finansijskim sredstvima, što nažalost nije bio slučaj ranijih godina", poručio je Radojević na skupu u organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika, u Master centru Novosadskog sajma, saopšteno je iz iz Biroa za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

On je dodao da su po prvi put ove godine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizovali meru koja se tiče isključivo mlađih poljoprivrednika do 40 godina, gde su na pokrajinskom nivou potpisana 94 ugovara sa korisnicima koji su ostvarili pravo na 75 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti investicije, među kojima je 25 fakultetski obrazovano, a 44 korisnika su mlađi od 25 godina.

Radojević se takođe osvrnuo na konkursne linije kroz koje su veća bespovratna sredstva omogućena ženama nosiocima poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednicima koji rade u otežanim uslovima te je podsetio da ove godine, maksimalan iznos povrata investicije za ove kategorije, iznosi do 70 odsto.

On je, takođe, naveo da je povećan i maksimalan iznos finansijskih sredstava po korisniku, što je kako je rekao jedan od više osnova po kojima su mladi poljoprivrednici prepoznati i podržani od strane Pokrajinske vlade.

Tokom konferencije predstavljeni su primeri mladih poljoprivrednika iz prakse koji su od svog proizvoda pokrenuli proizvodnju i kao takvi su konkurentni na tržištu, navodi se u saopštenju.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici SUMP-a, mladi poljoprivrednici i privrednici kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i predstavnici Grada Novog Sada.

Izložba proizvoda mladih poljoprivrednika trajaće do 7. oktobra u Master hali Novosadskog sajma, uporedo sa Sajmom turizma.

(RTV)

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera