ravago veliki

Mladi žele bolje uslove poslovanja u agraru

Mladi žele bolje uslove poslovanja u agraru

Održana konferencija „Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU“ u organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP)

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika (SUMP) organizovalo je u okviru 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu konferenciju o mladim poljoprivrednicima pod nazivom „Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU“. Na ovom, drugom po redu međunarodnom skupu, posetiocima sajma su se osim članova SUMP predstavili i članovi Evropskog veća mladih, poljoprivrednici, kao i predstavnici vladinog i nevladinog sektora. Tom prilikom predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo podsetio je na mogućnost da mladi na selu imaju mogućnost da iz budžeta dobiju do 10.000 evra za otpočinjanje sopstvenog biznisa. Grad Novi Sad najavio je početak projekta „Zelene bašte Novog Sada“ takođe namenjenog mladima.

Na konferenciji su učestvovali i mladi iz Slovenije, Poljske, Češke i Finske koji su podelili svoja iskustva u vezi sa stanjem poljoprivrede i učešćem mladih u ovom sektoru u tim zemljama.

Na konferenciji je zaključeno da je pod hitno potrebna promena uslova poslovanja u poljoprivredi, a da mladima treba omogućiti pristup povoljnim kreditima, zemlji, obrazovanju i podsticati ih na udruživanje. Takođe je potrebno da se pripreme za apliciranje za dobijanje sredstava iz IPARD fonda kad ona budu dostupna. U tom smislu članovi SUMP se već sada pripremaju kako da što uspenije konkurišu za ova sredstva.

Podrška mladima da ostanu ili se vrate na selo je ključni uslov za podmlađivanje ruralnih sredina u Srbiji u kojima je prosečna starost nosilaca poljoprivrednih gazdinstava veća od 60 godina, zaključeno je na ovoj konferenciji.

S.K.

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera