ravago veliki

Mladim poljoprivrednicima 10.000 evra, 75 odsto bespovratno

foto:morguefile
foto:morguefile

Značajan deo te sume dobijaće unapred, troškove će dokazivati računima i investicija će se kontrolisati

Mladi poljoprivrednici moći će da dobiju iz budžeta start ap kredite za pokretanje i proširivanje biznisa od 10.000 evra, rekao je danas savetnik ministra poljoprivrede Radivoje Nadlački.

Nadlački je na konferenciji za novinare na Poljoprivrednom fakultetu istakao da će 75 odsto od te sume za podsticaje od 10.000 evra biti nepovratno.

"Poljoprivrednici će značajan deo te sume dobijati unapred, troškove će dokazivati računima i investicija će se kontrolisati", rekao je Nadlački i dodao da ti poljoprivrednici ne mogu biti stariji od 40 godina i moraju plaćati doprinose za penzijsko osiguranje.

Prema rečima Zorana Janjatovića iz sektora za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, iz pretpristupnih evropskih fondova srpskim poljoprivrednicima će do 2020. godine biti na raspolaganju 175 miliona evra za investicije u proizvođačke i prerađivačke kapacitete i podizanje konkurentnosti.

Od te sume je trebalo da se 35 miliona evra iskoristi prošle i ove godine, ali Uprava za javna plaćanja preko koje će se realizovati ta sredstva nije mogla da dobije akreditaciju EU pa je u toku zapošljavanje 103 službenika i otklanjanje još nekih "blokada".

"Ta sredstva će moći da se se koriste u drugoj polovini sledeće godine kada će biti raspisani prvi konkursi za investicije u razvoj infrastrukture u selima i u proizvodne i prerađivače kapacitete", rekao je Janjatović.

On je dodao da će se projekti koji će se finansirati iz IPARD fondova dodatno dotirati sa 20 odsto sredstava iz srpskog poljoprivrednog budžeta

(Agencije)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera