ravago veliki

Ko nema više od četiri hektara dobija 150.000 dinara

Ko nema više od četiri hektara dobija 150.000 dinara

Nova Crnja daje pomoć za početnike u poljoprivredi, Novi Bečej priprema podsticajne mere

U opštini Nova Crnja stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom. Samu opštinu čini centar Nova Crnja i još pet naseljenih mesta.

-Poljoprivreda kao osnovna delatnost naših stanovnika veoma je važna stavka u svim programima i strategijama, kaže Pera Milankov, predsednik opštine Nova Crnja. – Čak 14 odsto budžeta namenjeno je poljoprivredi što je daleko više nego u drugim opštinama, Pokrajini i Republici. Posebnu pažnju poklanjamo mladima jer nam je cilj da ostanu tu gde su rođeni. Izdvojio bih nekoliko najvažnijih mera.

Opština Nova Crnja ima 2.600 hektara državnog zemljišta i strogo vodimo računa da je izlicitiraju poljoprivrednici iz naše opštine. Zatim, dajemo 150.000 dinara subvencije za početnike i one koji nemaju više od četiri hektara zemljišta. Svako može da nabavi za taj novac šta misli da mu je potrebno, priključnu mašinu ili tele. Posebna mera podsticaja namenjena je mladima, u konkursu su prošle godine igrale važnu ulogu, jeste subvencionisanje kamate na kredite. Opština je iz budžeta plaćala kamate na kredite od 5.000 evra, ističe Milankov.

 

Miroslav Milošev okrenuo se ovčarstvu

Nijednu od ovih mera Miroslav Milošev iz Radojeva, sela u opštini Nova Crnja nije koristio. Miroslav se bavi ratarstvom i stočarstvom. Nedavno je nabavio 20 grla ovaca rase „il de frans“.

– Imam  relativno malo zemlje, a čuo sam da se od ovaca ove rase može dobro zaraditi, pa sam pre nekoliko meseci kupio 20 ovaca, priča Miroslav. - Ovce držim u toru, ne idu na pašnjak,  za sada mi se čini da će biti dobro. Nisam konkurisao ni na jednom opštinskom konkursu, a nisam podneo zahtev ni za subvencije. Ne znam mnogo o tome. A ovce sam kupio sopstvenim sredstvima, kaže Miroslav i dodaje da u selu gotovo da više i nema mladih, kad krenu u srednju školu, više se u selo ne vraćaju. Mojih vršnjaka, 35-godišnjaka, u selu ima četvoro, kaže Miroslav.

Da povrtarski inkubator ima svako selo

U opštini Novi Bečej pripremaju čitav set mera podsticaja za poljoprivrednike.

-Planiramo nabavku visokosteonih junica i materijala za veštačko osemenjivanje, kaže predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović. Takođe, planirali smo i nabavku sadnica za voćnjake i vinograde, formiranje inkubatora za pčelarstvo kao i nabavku košnica za pčelare početnike. Mislimo da je pčelarstvo dobar posao pa već i sad sadimo medonosne sorte drveća, lipu i bagrem a to ćemo nastaviti i dalje.

Takođe, za narednu godinu planiramo otvaranje povrtarskih inkubatorskih stanica po naseljenim mestima – u Novom Bečeju već postoji ali želimo da inkubator ima svako selo u opštini. Ove godine u budžetu nismo imali previše prostora jer smo na vlasti tek nekoliko meseci i budžet nismo mi kreirali ali sasvim je sigurno da će u budžetu za narednu godinu poljoprivreda imati mnogo značajnije mesto, ističe Maksimović.

Dve male, nerazvijene opštine Novi Bečej i Nova Crnja prema onome što smo čuli imaju mnogo sličnosti i isto toliko razlika. U Novoj Crnji, koja je prevashodno poljoprivredna opština, već godinama iz budžeta izdavaju sredstva za mlade poljoprivrednike i selo ali to mlade na selu ne ostavlja. Na selu ostaje onaj ko želi ili baš nema drugo rešenje i sela praktično izumiru. U Novom Bečeju dosada nisu mnogo izdvajali za podsticaje,ozbiljnija izdvajanja planiraju tek za dogodine. I sela u ovoj opštini imaju negativne demografske pokazatelje.

Nadica Jakovljev

Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera