ravago veliki

Nije lako na selu zaraditi, a ni oženiti se

Nije lako na selu zaraditi, a ni oženiti se

Jovan Pujić iz Tomaševca ratari, seje 20 lanaca pšenice, kukuruza i suncokreta... Ova godina bila dobra ali nije uvek tako

Jovan Pujić ima 25 godina, živi u Tomaševcu, selu u blizini Zrenjanina, i trenutno obrađuje oko 60 lanaca zemlje.

– Nije sva zemlja naša, naših je oko 24 lanca a ostalo uzimam u arendu, priča Jovan. Naravno, želja mi je da kupujem zemlju i da imam što više svoje.

Jovan se bavi čistim ratarstvom, i svake godine seje po 20 lanaca pšenice, kukuruza i suncokreta.

– Od malena sam voleo poljoprivredu i želeo to da radim u životu, priča Jovan. – Jedna generacija je preskočena, moj otac je bio veterinar i mama je i sad zaposlena, brat radi u gradu, a ja, evo, ostao na selu ali se ne kajem.

Živeti na selu za Jovana je nešto najlepše na svetu ali kaže, nije uopšte lako.

-Sve je manje mladih, naročito devojaka.  Devojke odu u školu, neke i na fakultet pa se više ne vrate. Nije lako danas ni oženiti se na selu, smeška se Jovan. Ja verujem da ću se oženiti ali za jedno dve, tri godine.

Ova godina nije bila loša za ratare.

 – Dobro je sve rodilo, naročito kukuruz, ali zna se, kad dobro rodi onda je cena niska. Mi, na sreću, u kući imamo maminu platu i dedinu penziju, pa ja od zarade mogu i da uštedim. A i još sam sam. Kada bi od ovog mog prihoda sa zemlje morala da živi višečlana porodica, to bi već bilo mnogo teže, kaže Jovan.

Jovan ima svu potrebnu mehanizaciju. O stočarstvu ne razmišlja, kaže trenutno ne vidi neki interes.

– Držimo samo svinje za nas i kokoške, što zbog jaja, što zbog mesa, kaže Jovan Pujić.

Nadica Jakovljev

Projekat "Mladi na selu, 50 priča ZA" sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva”.

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera