ravago veliki

Nije sramota biti čobanin

Nije sramota biti čobanin

Mladi ovčari iz nekoliko sremskih sela poručuju mladima da nije sramota biti čobanin, jer se ovčarstvo danas više isplati nego ratarstvo

Početkom prošlog meseca u Ležimiru, selu sremskomitrovačke opštine, održani su treći pu redu „Ovčarski dani“ koje organizuje seosko Udruženje uzgajivača koza i ovaca „Sirmijum“. Ovo udruženje trenutno ima 43 člana i preko 1.300 komada ovaca. 

Mada brojka od 1.300 ovaca na prvi pogled ne impesionira, treba znati da ih je u ovom selu i njegovoj okolini do pre nekoliko godina bilo svega desetak.

Ovčarstvo je za nekoliko godina doživelo procvat i to pre svega zahvaljujući mladim ovčarima koji su shvatili da se od cene mesa i državnih subvencija za ovce može bolje živeti nego od ratarstva kojim su se pretežno bavili.

Na ovogodišnji „Ovčarski dan“ došli su i ovčari iz nekoliko sremskih sela, pa se tako put Ležimira uputio i 25.godišnji Neštinac Dragoljub Radomirović. On ima umatičeno stado od 150 komada ovaca „virtemberg“.

-Nisam prvi u porodici koji se bavi ovčarstvom, to je do poroične tradicije. Nakon što sam završio školovanje, odlučio sam da nastavim sa porodičnom tradicijom jer smatram da nije sramota biti čobanin - priča Radomorović. - Subvencije od 7.000 dinara po grlu su zadovoljavajuće i to ne bih menjao. Otkupna cena od 150 do 200 dinara za umatičena muška i ženska grla nije loša. Isplati se provesti po čitav dan sa ovcama i zbog toga bih mladima poručio da se okrenu ovčarstvu.

 

 

Dvadesetsedmogodišnji Stevan Dukić iz Ležimira je takođe našao svoju isplativu računicu da se bavi ovčarstvom i to sa samo 27 „romanovskih“ ovaca. Tvrdi da je ova rasa ovaca odlična, da  se četiri puta jagnji, odnosno dva puta godišnje.

-Moje stado još uvek nije umatičeno, ali je proces u toku. Ne idem na kvantitet već na kvalitet. „Romanovske“ ovce ne daju mnogo jagnjadi, ali su odličnog kvaliteta. Ono što nedostaje jeste tržište za njih. Ovčarstvo je isplativije od ratarstva i mladi treba da se ostave priče o tome da je sramota biti čobanin. Treba da uzmu u ruke štap i nađu pašnjake na kojima će napasati svoje ovce i onda će videti da se ovčarstvo i te kako isplati – poručuje Dukić.

Lj. Malešević

 

Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera