ravago veliki

Podsticaji mladima da postanu gazde

Podsticaji mladima da postanu gazde

Agencija za ruralni razvoj Sremske Mitrovice nastoji da od sela napravi dobro mesto za život

Direktor Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice Petar Samardžić objašnjava da se sela ove lokalne samouprave suočavaju sa velikim problemima, kao što su odlazak mladih sa sela, starenje stanovništva, sve lošijim socijalno-ekonomskim pokazateljima, što sve doprinosi da ruralna područja ne budu poželjna za život u njima. Zbog toga je jedan od važnih zadataka grada da se napravi razvojni put koji ćre dovesti do poboljšanja života na selu.

- Agencija jednaku pažnju posvećuje svim elementima ruralnog razvoja, čija je okosnica poljoprivreda, ali nisu zanemarljivi i seoski turizam, infrastruktura, ekologija, socijalna i demografska pitanja, zapošljavanje mladih, žene kao nosioci poljoprivrednih gazdinastava i drugi segmenti koji karakterišu život na selu – rekao je Samardžić.

Prema njegovim rečima Agencija predstavlja “produženu ruku” Gradske uprave za poljoprivredu sa kojom usko sarađuje i koja im je rosorna uprava, kao i sa Poljoprivrednom stručnom službom i Upravom za trezor.

Za iduću godinu budžet Agencije biće povećan sa sadašnjih 10 na 15 miliona dinara, od čega će pet miliona biti direktno usmereno na pomoć poljoprivrednicima i udruženjima građana sa sela. Deo tih podsticajnih mera biće usmerene na male poljoprivredne proizvođače, koji imaju malo zemlje, ali i na mlade nosioce poljoprivrednih gazdinstava i žene na selu.

-Predviđene su olakšice za nabavku repro odnosno semenskog materijala. Činjenica je da imamo puno poljoprivrednika sa malim parcelama, pa ih usmeravamo da nabavljaju kvalitetno seme koje će dati kvalitetan proizvod i na kraju to što dobiju mogu lakše prodati. Svakodnevno nam dolaze poljoprivrednici i iznose svoje probleme, zahteve, sugestije, govore o onome sa čim se suočavaju na terenu, ali i predstavnici Agencije redovno obilaze domaćinstva , kao i njive – ukazuje Samardžić.

Ova ustanova, dodaje Samardžić, priprema projekte kojima grad konkuriše kod domaćih i stranih donatora za dobijanje potrebnih sredstava, pruža podršku poljoprivrednicima prilikom prikupljanja i popunjavanja dokumentacije, ali i prilikom registracije i obnove poljoprivrednih gazdinstava.

U prvoj polovini naredne godine Agencija za ruralni razvoj u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji realizuje projekat “ Iskoristi šansu” koji je namenjen stimulisanju zapošljavanja mladih na selu. Kroz profesionalne obuke u kojima će učestovati Regionalna razvojna agencija Srem i NSZ, mladi sa sela biće obučeni da pokrenu sopstveni biznis, a deo tih obuka biće posvećen organskoj poljoprivredi koja je u ovom delu Sremu slabo zastupljena, ali i organskom stočarstvu koje je dosta kompleksnije ali i unosno.

LJ.Malešević 

Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”. 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera