ravago veliki

Uz pomoć Evropskog pokreta do preduzetničke ideje i posla na selu

Uz pomoć Evropskog pokreta do preduzetničke ideje i posla na selu

Stimulisanje zapošljavanja mladih sa sela kroz proširenje poljoprivredne proizvodnje u privatnom sektoru i povećanje zainteresovanosti za bavljenje poljoprivrednom

U Sremskoj Mitrovici u narednih šest meseci sprovodi se projekat “Iskoristi šansu” u realizaciji Evropskog pokreta u Srbiji – Sremska Mitrovica, čiji je cilj uspostavljanje održivog modela samozapošljavanja mladih u ruralnim područjima Sremskog i Mačvanskog okruga. Projekat finansira Ministarsvo omladine i sporta Vlade Srbije, a ukupna vrednost je 1.472.764,00 dinara.

Uz pomoć Agencije za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica biće mapirani zainteresovani mladi i uspostavljena saradnja sa njima. Projekat je okrenut seoskim naseljima Sremskog i Mačvanskog okruga. Baviće se stimulisanjem zapošljavanja mladih iz seoskih sredina kroz proširenje poljoprivredne proizvodnje u privatnom sektoru i povećanje zainteresovanosti mladih za bavljenje poljoprivrednom, unapređenjem profesionalnog znanja i sposobnosti mladih kako bi se obezbedio njihov ostanak u selima s jedne i održiv ruralni razvoj s druge strane. 

Prema rečima Ljiljane Josić, predsednice sremskomitrovačkog Evropskog pokreta u Srbiji i koordinatorke projekta namera je da se pomogne mladima da pokrenu svoj posao, kreiraju svoja radna mesta i obezbede sebi sredstva za život.

- Očekujemo da ćemo motivisati mlade da se edukuju i ostanu u svojim rodnim mestima, da budu nosioci procesa unapređenja života u seoskim naseljima i da se odvaže da započnu sopstveni posao – objasnila je Ljiljana Josić.

Mladi iz Srema i Mačve učiće i kako se piše biznis plan za startap. Obuke će držati sertifikovani predavači Regionalne razvojne agencije “Srem” i Nacionalne službe za zapošljavanje iz Sremske Mitrovice. Biće i organizovane tribine o organskoj proizvodnji s obzirom da se danas u Sremu i Mačvi malo ko bavi ovim vidom poljoprivredne proizvodnje za kojom je sve veća potražnja.

Direktor Agencij za ruralni razvoj Sremske Mitgrovice Petar Samardžić naglašava da model održivot razvoja ima za cilj da zadrži stanovništvo u selima, izjednači kvaliet života u ruralnim i urbanim područjima, ali i omogći povratak stanovništva , poveća konkurentnost ponude i proizvodnje i time stvori bolje uslove za zaposlenost mladih i njihov povratak na selo.

-Potencijali ruralnog područja moraju biti podsticaj za razvoj novih oblika urbano-ruralnog područja, a nosioci trih procesa traba da budu mladi. Promene u razoju poljoprivrede za razvoj ruralnih područja povezane su sa usmerenošću poljoprivrednih domaćinstava da se bave još nekom dopunskom delatnošću. Razvoj organske poljoprivrede doprineo bi očuvanju eko sistema, a mladima na selu pružio priliku za razvoj preduzetništva – smara Samardžić.

Mlade na selu treba podsticati da ostanu u rodnim mestma

Projekat “Iskoristi šansu” ukazuje da je prepoznata potreba mladih na selu za novim poslovnim mogućnostima i sadržajima koji im sada nisu dostupni. Podsticajem razvoj preduzetništva, pre svega u organskoj poljoprivredi, razvija se preduzetnički duh i aktivizam kod omladine, stvaraju se uslovi za ostanak mladih u svojim rodnim mestima, kako bi oni bili nosioci procesa unapeđenja života u seoskim naseljima.

Lj. Malešević

Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”. 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera