ravago veliki

Posle košarkaške karijere započeo biznis na selu

Posle košarkaške karijere započeo biznis na selu

Vladimir Kovač u Bikić Dolu kod Šida pravi hladno ceđena ulja i mnogo drugih zdravih proizvoda od uljarica, žitarica, voća...

Priča o tome kako ne umemo da iskoristimo ono što s njiva uberemo i kako umesto gotovih proizvoda, koje bismo mogli dobro da unovčimo, prodajemo sirovine, pada u vodu kada se pogledaju mladi preduzetnici. Naravno oni koji se smelo hvataju u koštac s teškim uslovima privredjivanja i pokušavaju da razaznaju smisao u opštem privrednom galamatijasu. I pri tome im ide od ruke da naprave valjan proizvod, na dobrobit potrošača koji vode računa o onome što im je na trpezama, da prate svetske trendove i modernu tehnologiju u proizvodnji hrane, a da pritom “poguraju” i lokalne poljoprivrednike s čijih njiva uzimaju sirovinu. 

Jedan od njih je Vladimir Kovač, koji je pre pet godina, u selu Bikić Do kraj Šida, osnovao firmu „Ekovital“, za proizvodnju stopostotnih, čistih hladno cedjenih ulja i namaza od uljanih i drugih kultura. Ne može se reći da je krenuo od nule, jer se njegov otac već bavio time, otkrio još ranije blagodeti tih proizvoda i učio zanat, ali je 2009. Vladimir registrovao novo preduzeće i, uz pomoć i podršku porodice, napravio korak više.

– Nisam se mnogo dvoumio kada je trebalo da donesem odluku čime da se bavim. Razmišljao sam kako je prava blagodet kada možeš od najbližih da dobiješ savet i kada si u poslu kojem su već postavljeni temelji. Konkurisao sam za „start ap“ kredit, registrovao „Ekovital“ i krenuo. Taj sam zajam uspeo da vratim, a sada idem dalje – priča nam Vladimir.

Do tada, bavio se košarkom. Od kuće je otišao kao tinejyer, igrao je za prestižne domaće klubove, neko vreme i za inostrane, a onda je borbu s košarkaških terena preneo na preduzetnički, nimalo lakši. Uz sve peripetije dobro znane svima koji su u tim vodama, uspeo je za kratko vreme da proširi paletu proizvoda iz „Ekovitalovih“ pogona, pa se od nekašanja dva-tri stiglo i do tridesetak.

Tu su hladno cedjeno suncokretovo ulje, pa laneno, lešnikovo, bundevino, slačicino... U poslednje vreme raste interesovanje tržišta i za salatna ulja, pa ih Kovači prave s ukusom nane, ruzmarina... Proizvode i paste, to jest namaze od bundeve, badema, susama, te bundevino brašno, laneno brašno... Najbitnije je to što su u svim proizvodima u stotinu procenata sadržani deklarisani sastojci – laneno ulje je od čistog lana, bez primesa, takodje i lešnikovo, bademovo, slačicino...

– Sve sirovine su domaćeg porekla, tu sa vojvodjanskih njiva. Naravno, izuzimajući badem i susam, njih uzimamo u veleprodajama. Na primer, lan već pet godina uzimamo od partnera iz Kucure, s poljoprivrednog gazdinstva koje se uspešno bavi tom proizvodnjom. Lešnici su sa šidskih plantaža, orasi takodje. Slačicu dovozimo iz okoline Bačke Topole i jedino je mi u Srbiji obradjujemo na ovaj način. Preradimo pet do deset tona lana u sezoni, oko tri tone uljane tikve golice... Nastojimo da, kroz preradu, koliko je u našim mogućnostima, doprinesemo unapredjenju primarne proizvodnje ovih uljarica i drugih kultura i benefitu lokalnih poljoprivrednika – naglašava sagovornik “Agrosmarta”.

Vladimir ističe da je postupak proizvodnje potpuno prirodan, bez termičke obrade sirovina i bilo kakvih primesa. Proizvodi su kontrolisani i ispitani u kontrolnoj kući SGS, a posebno se vodi računa o lanenom ulju, koje je i najtraženije na tržištu, ali ima prirodnu nestabilnost i kratak rok trajanja pa se stoga proizvodi na mesečnom ili dvomesečnom nivou. Iz pogona u Bikić Dolu, opremljenih pužnom presom za preradu sirovina i prohromskim rezervoarima kapaciteta oko 600 litara, proizvodi su otpremljeni i u Evropsku uniju. Za sada samo u komšiluk, u Hrvatsku, a uskoro će verovatno stići i na druga EU tržišta. Hrvatski kupac je kozmetička kuća kojoj je potrebno lešnikovo ulje - za ulepšavanje.

Ko voli mešavinu...

„Ekovital“ je medju malobrojnim firmama u Srbiji koje prave stopostotna hladno cedjena ulja. Korisno je, medjutim, za potrošače da znaju da na tržištu ima i mešavina ulja, kod kojih proizvodjač nije u obavezi da naznači procente sirovine. Ako je za utehu, domaći pravilnici, koji definišu ovu proizvodnju, prilično su precizni. Po njima, hladno cedjeno ulje se dobija samo od jedne vrste sirovine, a jestivo nerafinisano ulje je mešavina hladno cedjenih ulja i ne mora da se zna koliko koje sirovine je upotrebljeno.

Slađana Gluščević

Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”. 

Poslednja izmena
Pročitano 1418 puta
Sledeći članak
Vojvodina kao Provansa
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera