ravago veliki

Radost za decu paora kanjiške opštine

Svečanost za decu mladih poljoprivrednika u Kanjiži
Svečanost za decu mladih poljoprivrednika u Kanjiži

Praznične paketiće od Deda Mraza dobilo je 120 devojčica i dečaka iz poljoprivrednih gazdinstava gde su nosioci mladi

Za decu mladih poljoprivrednika iz naselja kanjiške opštine Agrarna unija opštine Kanjiža povodom Božićnih i Novogodišnjih praznika priređuje susret sa Deda Mrazom i dodelu prazničnih paketića. Svečanost je priređena u sali Skupštine opštine Kanjiža, uz pozdravne reči predsednika opštine Roberta Fejstamera, člana Opštinskog veća za resor poljoprivrede Ervina Hužvara i predsednika Agrarne unije opštine Kanjiža Aleksandra Stojanovića.

Za mališane mladih paora priređen je svečani program, a i oni sami su učestvovali kazujući pesmice posvećene praznicima i Deda Mrazu. Praznične paketiće od Deda Mraza dobilo je 120 devojčica i dečaka iz poljoprivrednih gazdinstava gde su nosioci mladi.

Privilegije majki u gradovima

Predsednik Agrarne unije opštine Kanjiža Aleksandar Stojanović naglašava da je pretpraznična radost za decu mladih poljoprivrednika priređena šesti put, u čemu su podršku dobili i od lokalne samouprave opštine Kanjiža.

- Radost za naš podmladak priređujemo shodno mogućnostima. Deca mladih poljoprivrednih proizvođača, koji su ostali na selu da žive i rade ili su se vrtaili na selo, to zaslužuju. Pored radosti deci, ovo je ujedno svojevrsno priznanje majkama koje su ostale na selu i rađaju ovako divnu dečicu, bez obzira što nameju pravo na porodiljsko odsustvo, bez prava na dečiji dodatak, za razliku od majki koje žive i rade u gradovima, koje uživaju te privilegije – ukazuje Stojanović.

Agrarnu uniju opštine Kanjiža 2009. godine je osnovalo 11 civilnih organizacija iz oblasti poljoprivrede sa ciljem da zajednički zastupaju interese ovdašnjih poljoprivrednih gazdinstava i u tome se istrajava.

Ova asocijacija ima sopstvenu savetodavnu službu koja je tokom 2016. godine za potrebe poljoprivrednih gazdinstava odradila oko 7.400 predmeta, što prema rečima Stojanovića šalteri savetodavaca itekako imaju posla.

Ako se uzme u obzir da u kanjiškoj opštini ima nešto više od 2.000 registrovanih poljoprivrendih gazdinstava, onda je evidentno da svako gazdinstvo dva do četiri puta zatraži usluge savetodavne službe.     

Ponosni na savetodavnu službu

- Ponosni smo na našu savetodavnu službu koja obavlja i posao na terenu, obilazeći sva naselja kanjiške opštine jednom u toku nedelje, što druge savetodavne službe sličnog tipa ne praktikuju. Savetodavna služba Agrarne unije opštine Kanjiža je za marljiv, savestan i kvalitetan rad i urednu predaju dokumentacije poljprivrednih gazdinstava, dobila pohvalu Trezora za plaćanja u Kanjiži, a takav odnos poljoprivredna gazdinstva veoma cene – kaže Stojanović.

Za poljoprivredne proizvođače, prema rečima Stojanovića nema nikada odmora, jer su u sezoni radova od proleća do jeseni na njivama i stajama, a zimi su u klupama, na stručnim predavanjima, pa će tako u cilju stručnog usavršavanja biti održano više predavanja iz oblasti korišćenja savremene mehanizacije i agrotehničkih mera u proizvodnji.

- Zalažemo se i da mladi nosioci poljoprivrednih gazdinstava dobiju odgovarajuće podsticaje, kako bi mogli da opstanu i obezbeđuju egzistenciju na selu. Pored podsticaja iz budžeta Vojvodine i Srbije, nije zanemarljiva i podrška u bespovratnim sredstvima iz donacije Mađarske, posredstvom Fondacije “Prosperitati”, koja je delom usmerena i na podršku mladima, kako se ne bi iseljavali u inostranstvo, nego ovde ostajali, zasnivali porodice i posvećivali se poljoprivrednoj proizvodnji – kaže Stojanović, najvlujući da će Agrarna unija opštine Kanjiža uz podršku lokalne samouprave u toku marta iduće godine prirediti mini sajam na kome će se predstaviti moderna mehanizacija koju su gazdinstva nabavila zahvaljujući subvencijama i bespovratnim sredstvima.

Milorad Mitrović

Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”. 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera