ravago veliki

Sela bogatija za preko 200 dece

Sela bogatija za preko 200 dece

Mladi Slavko Dakić iz Rume sa porodicom preselio se u kuću u Malim Radincima, koju je kupio uz pomoć Pokrajine

Ove godine nije bilo konkursa za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom za mlade bračne parove u Vojvodini, ali u prethodne dve 115 mladih bračnih parova u Vojvodini rešilo je svoje stambeno pitanje i postalo stanovnik u nekom od vojođanskih sela. Ima najava da će konkurs biti raspisan naredne godine, ali koliko će tačno sredstava biti izdvojeno za odlazak mladih bračnih parova na selo još uvek se ne zna.

Ono što se zna jeste da je projekat kupovine seoskih kuća za mlade bračne parove u 2014. i 2015.godine naišao na veliko intersovanje i odziv mladih koji su spremni da žive na selu. Poslednje ugovore mladi bračni parovi koji su do 10.000 evra, koliki je bio limit za kuću i okućnicu, našli sebi topli tom potpisali su u februaru ove godine, ali je on rezultat prošlogodišnjeg konkursa. Tako je novcem iz pokrajinskog budzeta u poslednjoj raspodeli kupljeno 74 kuća i okućnica za isto toliko mladih bračnih parova. Ako se zna da se na konkurs prijavilo čak 350 mladih bračnih parova, onda se ovih 74 može smatrati „srećnicima“ koji su došli do krova nad glavom i rešili najveći problem koji danas muči mlade.

U maju 2014.godine 42 porodice odnosno mladih bračnih parova, bez obzira da li je reč o bračnim ili vanbračnim, dobili su kuće u nekom od vojvođanskih sela.

Kada se saberu jedan i drugi konkurs, vojvođanska sela bogatija su za preko 200 dece. Ona će znatno podmladiti sela, a odlazak mladih stručnjaka u seoske sredine doprineće oživljavanju poljoprivrede. Jer svi mladi bračni parovi pored kuća dobijaju i okućnicu koja omogućava gajenje voća i povrća, što je značajan dodatak kućnom budzetu ali i prilika za mlade da se ispobaju u mnogim poljoprivrednim delatnostima.

S druge strane opustela vojođanska sela ponovo će dobiti mladu generaciju spremnu da stvara i privređuje prvo za sebe , a onda i za zaradu. Cilj konkusa bio je da pokaže da mladi žele da žive na selu  i da svoju sudbinu uzmu u svoje ruke i da gradski konfor mogu da zamene seoskim kućama u sopstvenom vlasništvu

Iz pokrajinske kase je za dve godine izdvojeno 108 miliona dinara, za prvi krug 40 i drugi 68, ali se pokazalo da je to dovoljno  samo  za šestinu zainteresovanih mladih bračnih parova za kupovinu seoskih kuća. Upravo zbog velike zainteresovanosti od Pokrajinske vlade se očekuje da i naredne godine raspiše konkurs i na taj način popuni opustela vojvođanska sela i mladim bračnim parovi omogući da dođu do krova nad glavom i okućnice sa koje će moći da prehranjuju sebe i svoju decu.

Mladi Slavko Dakić iz Rume sa porodicom preselio se u kuću u Malim Radincima, koju je kupio uz pomoć Pokrajine. Čvrsto je odlučio da sa odlazak na selo iskoristi za drugačiji život.

-Život na selu pruža nove mogućnosti i nove aktivnosti za rad i život. Radim kao menadzer stočne hrane u prodaji, tako da planiram da započnem nešto svoje. Baviću se pre svega svinjogojstvom – kaže Dakić.          

Skočile cene seoskih kuća

Mada su u mnogim vojvođanskim selima kuće odavno prazne i napuštene, jer su stariji pomrli, a mladi otišli trbuhom za kruhom, zbog raspisivanja konkursa za kupovinu seoskih kuća mladim bračnim parovima, cene starih kuća su naglo skočile. Pre toga su seoske kuće prodavane za hiljadu-dve evra i kupaca nije ni po tako maloj ceni bili, ali nakon odluke pokrajine da svakog  mladom bračnom paru dodeli do 10.000 evra, seoske kuće su znatno poskupele. Zbog toga neki od zainteresovanih mladih bračnih parova  pristojniju seosku kuću i okućnicu nisu mogli da kupe za određenu cenu, dok je bilo i onih koji su uspeli da to uradi i po znatno nižoj ceni. Pokazalo se da su seoske kuće najjeftinije u Sremu, a najskuplje u Bačkoj.

D. Marković

 

Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera