ravago veliki

Na selu joj pozorište druga kuća

Na selu joj pozorište druga kuća

Ivana Mileusnić iz Banatskog Karađorđeva u kojem pozorišna scena živi već 35 godina glumi i kvalitetno provodi slobodno vreme

Ivana Milesunić je jedna posebna mlada devojka koja živi na selu. Ivana živi u Banatskom Karađorđevu, selu sa oko dve hiljade stanovnika u opštini Žitište. Ide u četvrti razred Medicinske škole u Zrenjaninu. Iako joj je trenutno glavna briga škola, Ivana nije želela da joj život na selu i svakodnevno putovanje u grad u školu koje oduzima dosta vremena, ograniči život.

-Već tri godine amaterski se bavim glumom u pozorištu “Jovica Jelić” u našem selu, priča Ivana. – U pozorište sam došla sasvim slučajno. Čula sam da našem režiseru Milanu Martinoviću, poznatijem kao Mićko, treba uloga mlade devojke, devojčice i došla sam na čitalačku probu, nastavila da dolazim i tako dobila ulogu u svojoj prvoj predstavi ,,Jeste li to došli" gde sam glumila Koviljku. Kasnije su usledile ostale predstave i evo me ovde već tri godine, kaže Ivana i dodaje da joj je sada pozorište druga kuća. - Ne želim da zvuči kao kliše, ali zaista to mislim. Uživam da budem tamo, uvek mi izmame osmeh na lice. U pozorištu mogu da budem svoja, da zaboravim na sve brige...

Banatsko Karađorđevo, inače, jedno je od retkih sela, u kom već 35 godina radi amatersko pozorište. Amatersko, a kao profesionalno. Pozorište ima svoj repertoar, publiku, svake sezone izbaci dve premijere, i igra jednu predstavu nedeljno. Potpuno netipično za selo.U selu radi jedna strana firma koja proizvodi sušeno povrće, pa su i mogućnosti zapošljavanja nešto veće nego u drugim selima, ne samo žitištanske nego i zrenjaninske opštine.

Život mladih na selu zavisi od samog pojedinca, kao i u gradu, od toga koja su njegova interesovanja i kako želi da provede svoje slobodno vreme, smatra Ivana

- Ja imam sreću da u mom selu, Banatskom Karađorđevu, imam širok izbor. Ja sam odabrala ono što mene lično zanima i što volim, i to je folklor i pozorište. Imam dosta obaveza, a malo vremena, ali se trudim da pronađem vremena za sve. Za školu koja je na prvom mestu, pa pozorište i zatim folklor.

Ivana voli život na selu, ali kako će joj budućnost izgledati, ne može da kaže.

- Prosto ne znam gde će me život postaviti. Ako je to selo, onda ću se truditi da mi tu bude još bolje i svakako nastaviti da se bavim onim što volim ovde, a grad je svakako blizu. Sa druge strane, ako to ne bude ovde na selu nego u gradu, grad opet ima svojih prednosti, a uvek ću imati gde da se vratim. Moji vršnjaci  misle kao i ja.
Ivana je zaljubljena u pozorište, pa će okušati sreću na Fakultetu dramskih umetnosti. Ako ne uspe, ostaje joj medicina. Ili, ostanak na selu. I sve je u redu, tako danas priča Ivana Mileusnić.

Nadica Jakovljev

Projekat "Mladi na selu, 50 priča ZA" sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva”.

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera