ravago veliki

Šest godina pčelarenja Nikole Momirova

Šest godina pčelarenja Nikole Momirova

Košnice se stacioniraju u Tarašu, Elemiru i na Babatovu – mestašcu kraj Elemira, na Tisi

Nikola Momirov ima 26 godina a već šest godina pčelari. Pčele je zavoleo pored svog oca koji se celog života bavi njima, uz druge poslove. Pčelarstvom se Nikola poslednjih šest godina bavi profesionalno.

-Završio sam srednju medicinsku školu i u Beogradu školu za fizioterapeute ali zasada ne nameravam tim da se bavim, priča Nikola. – Život sam i budućnost vezao za pčelarstvo.

Momirovi imaju oko 400 košnica.

Košnice se stacioniraju u Tarašu, Elemiru i na Babatovu – mestašcu kraj Elemira, na Tisi.

Ovu godinu svi bi pčelari što pre da zaborave, pa tako i Nikola: em loša, em med nikad jeftiniji. Ali zato pretprošla, odlična, što bi rekao Nikola, e, da je svaka takva.

 – Pčelarstvo je ozbiljan i naporan posao ali sam svestan da ne može svaka godina da bude rekordna. Mora mnogo da se uči, a da se radi ,dai ne govorim. Ja sam devet meseci godišnje u pčelarskom odelu, ne bukvalno, naravno, i ceo dan van kuće. Dođem uveče da se okupam pa nanovo.Košnice u toku godine selim na sve moguće paše...Ipak, od pčelarstva može da se živi i ja sam rešio da ću time da se bavim. Volim da sam svoj na svome, kaže Nikola.

Država trenutno subvencioniše pčelare sa 600 dinara po košnici.

– Bolje išta nego ništa, kaže Nikola i dodaje da kad je to ispričao svojim prijateljima u Austriji, oni su se grohotom nasmejali. – Može i više i bolje i tvrdim da bi mnogo više mladih svoj život vezalo za selo, kaže Nikola.

Svake godine Momirovi proizvedu između pet i 10 tona meda. Uglavnom ga prodaju na veliko, ta je cena vrlo niska, ali određenu količinu prodaju na malo i Nikola je zadovoljan cenom do 500 odnosno 700 dinara po kilogramu.

Podržava sve što radi SPOS, pa i ideju o fabrici meda i flaši za med, ali čeka da vidi kako će teći realizacija. Takođe, čeka da vidi i kako će izgledati evropski fondovi namenjeni poljoprivredi.

– Spreman sam za te fondove ali očekujem i da nam stručni ljudi pomognu kod apliciranja, kaže Nikola Momirov, jedan od najmlađih pčelara u srednjem Banatu.

Nadica Jakovljev

Projekat "Mladi na selu, 50 priča ZA" sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva”.

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera