ravago veliki

Siniša Mali maher za finansije - na svojoj farmi

Siniša Mali maher za finansije - na svojoj farmi

Mladić iz Kucure je uspešan stočar, proizvođač mleka, sadnica paulovnije i sa ministrom finansija nema ništa zajedničko osim imena.

Siniša Mali je stočar, povrtar, student treće godine Poljoprivrednog fakulteta, voli druženje, izlaske i nije ministar finansija! Živi u Kucuri kod Vrbasa, ima 23 godine, a na porodičnom imanju ima farmu koza alpine rase koje muze i od njihovog mleka pravi kvalitetne i neobične sireve.

Kaže da je još odmalena znao da će se baviti poljoprivredom, odnosno stočarstvom. Znao je i da će upisati i završiti poljoprivredni fakultet. Prve koze njegova porodica nabavila je još u vreme kada je bio dečak i kad je išao u osnovnu školu.

- Osnovna porodična delatnost ranije je bilo povrtarstvo, a životinje smo držali samo za svoje potrebe. Dešavalo se da se za pojedine životinje vežemo pa su ostajale u domaćinstvu. Kada se njihov broj uvećao toliko da je to bio previse za nas odlučio sam da stado još više povećam i da postanemo robni proizvođači. Danas imam 50 grla, a konkurisao sam i za dobijanje sredstava za mlade poljoprivrednike na pokrajinskom nivou. Sredstva koja eventualno budem dobio upotrebiću za uvećanje stada, priča Mali.

Mlad stekao reputaciju ozbiljnog poljoprivrednika

Siniša Mali se nada i da će kao, sada već ozbiljan stočar, moći da konkuriše za dobijanje u zakup državnog zemljišta po pravu prečeg zakupa.

Ovaj mladi proizvođač u svom asortimanu proizvoda osim mleka i tradicionalnog sira ima i sireve sa različitim dodacima koje pravi po zahtevu kupaca, a većina ih je u Novom Sadu. Između ostalog osvojio je proizvodnju dimljenog sira, sira sa dodatkom tucane paprike, a ima i mlečne proizvode u koje dodaje čokoladu, sušeno voće, beli i crni luk i druge dodatke.

Trenutno svoje proizvode nosi do potrošača, ali kaže da ima nameru da na svom imanju napravi turističke kapacitete I da tuistima koji tu dođu ponudi zdravu hranu iz sopstvene proizvodnje.

Iako ga je posao na farmi malo udaljio od  fakulteta kaže da od sticanja diplome neće odustati mada mu ona i nije neophodna za posao kojim je odlučio da se bavi. A čvrsto je rešen da ostane na svom imanju i živi od poljoprivrede.

- Imam prijatelja koji je završio fakultet i otišao je da živi na planinu gde sa devojkom gaji ovce. Ja već imam svoje imanje i nigde ne moram da idem već samo da ga unapređujem i razvijam. Smatram da svako ko se posveti poljoprivredi i vredno radi može da ostvari zaradu koja je veća od one koju bi primao radeći kod nekog privatnika, zaključuje Mali i dodaje da početnici u ovom poslu ipak moraju biti spremni na uspone i padove koji se često događaju.

I paulovnija mu dobro ide

Siniša Mali se nije zadržao samo na uzgoju koza već je jedan od velikih rasadničara koji uzgaja i prodaje sadnice paulovnije koju naziva “carskim drvetom”.

- Paulovnija je ukrasno drvo koje brzo raste, medonosna je, produkuje veliku količinu kiseonika, a može da se koristi kao ogrev, za izradu nameštaja, od nje se prave delovi za automobile, avione i brodove. Zelena masa ovog drveta može da se silira i koristi kao hrana za životinje, objašnjava Mali koji godišnje proizvede I širom srbije proda oko 20.000 sadnica ovog drveta.

Uz svaku sadnicu kupcima nudi i savet kako da je odgajaju kako bi što bolje napredovala. Jedino pravilno održavane sadnice, kako napominje, rastu brzo i imaju kvalitetno stablo koje može doneti profit. Upozorava i na to da na tržištu ima mnogo lažnih prodavaca paulovnije koji željni brze zarade često nasamare kupce kojima prodaju lažne sadnice ili sadnice lošeg kvaliteta.

 Siniša Mali kaže da retko sluša savete drugih i često donosi poslovne odluke na svoju ruku. Njegovi roditelji su već navikli na to i podržavaju ga mada uglavnom nemaju izbora nego da se slože sa njim. Kaže da je takav od malena, a u šali napominje da ne vidi problem ni u čemu što radi, pa čak ni u onome što je radio kao dete a stariji su mu ponekad zamerali.

Možda su upravo njegova volja i čvrst stav ono što mu je omogućilo da se za samo nekoliko godina pozicionira kao uspešan odgajivač i proizvođač.

Ime mu ni malo nije pomoglo u tome. Kaže da zbog imena najčešće dospeva u smešne situacije kada ga, na primer, legitimiše policija. Najpre pomisle da dokumenta nisu njegova, a posle toga ga obično pitaju da li poznaje predsednika.

-Valjda je logično da ga poznaje neko ko se zove kao ja, šali se Mali.

Kaže i da svom imenjaku ne bi savetovao da sektor finansija na čijem je čelu vodi kao što on vodi gazdinstvo jer mu često nedostaje novac  zato što sve  što ima ulaže u širenje posla. Bojim se, zaključuje Mali, da bi država sa takvim načinom rada brzo bankrotirala.

S.Kuprešanin

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera