ravago veliki

Iz škole pravo u brazdu

Iz škole pravo u brazdu

Đaci somborske poljoprivredne škole kroz praktičan rad na 200 hektara zemlje i u stočarskim objekima stiču praktična znanja koja mogu da primene u praksi.

Pedesetak učenika Srednje poljoprivredne škole u Somboru svakodnevno u okviru prakse radi u štalama, svinjcima, voćnjaku, vinogradu, plastenicima, staklenicima i na njivama školske ekonomije. Većina đaka je iz porodica koje se bave poljoprivredom.

"Kada sam završio osmi razred imao sam dobar prosek i mogao sam da biram školu, ali nisam imao dileme, jer se moja porodica bavi poljoprivredom, pa sam se zato i opredelio za poljoprivrednu školu. Planiram studije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Profesori na praktičnoj nastavi su stručni i za ove četiri godine prošli smo sve oblasti poljoprivredne proizvodnje", kaže Momčilo Marcikić, učenik.

"Imamo dosta zemlje i moja porodica se bavi poljoprivredom, pa sam zato i upisala poljoprivrednu školu. Ne planiram studije, već ću se baviti poljoprivredom", kaže učenica Ivana Nastasić.

"U Subotici nema poljoprivredne škole, pa je to i razlog zašto sam došao u Sombor. Posle srednje škole planiram studije na poljoprivrednom fakultetu, a u daljoj budućnosti i preuzimanje porodičnog poljoprivrednog gazdinstva", kaže učenik Svetozar Aleksić.

Ekonomija na kojoj đaci imaju praktičnu nastavu pravo je poljoprivredno gazdinstvo.
"Proizvodimo sve osnovne ratarske kulture i to na oko 200 hektara. Zemlju obrađujemo sami svojom mehanizacijom i imamo sve potrebne mašine osim kombajna za vađenje šećerne repe", kaže direktor Srednje poljoprivredno–prehrambene škole Sombor Jovo Ćato.

Pod sistemom za navodnjavanje je 50 hektara. Navodnjavanje je i razlog što se u ovoj školi mogu pohvaliti zavidnim prinosima šećerne repe uprkos suši.
Dnevno se sa ove ekonomije isporuči oko 250 litara kvalitetnog mleka, godišnje skoro 500 tovljenika. Stalno se radi na unapređenju proizvodnje pa će tako novi, najsavremeniji objekati za prasenje i tov svinja omogućti po krmači 2,5 prasenja godišnje.

"To nismo mogli da finansiramo sami, pa nam je značajna bila pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koji nam je za te namene dao dva miliona dinara. Inače taj sekretarijat redovno izdvaja sredstva za poljoprivredne škole", kaže direktor Ćato.

Prihod sa ekonomije ulaže se u njeno opremanje i modernizaciju, ali i opremanje kabineta u školi. Prošle godine je renovirana govedarska farma koja ima novi mlekovod, pa se proizvodnja mleka odvija u zatvorenom sistemu.
Ono što je danas posebno važno je to što su učenici somborske poljoprivredne škole traženi, jer savremena poljoprivreda traži stručne ljude na svim poslovima.
Somborska poljoprivredna škola regionalnog je karaktera u u njoj se školuju đaci iz Subotice, Apatina, Vrbasa i drugih okolnih mesta.
(RTV)
 

Tagovi: škole brazdu
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera