ravago veliki

Srđan neće iz Orlovata, a malo je mladih ostalo

Srđan neće iz Orlovata, a malo je mladih ostalo

Radi sve, i ratarstvo, i stočarstvo, i povrtarstvo, kaže drugačije se ne može ali ipak u ovom banatskom selu vidi perspektivu 

Srđan Mrgić iz Orlovata ostao je na imanju svojih roditelja i nastavio posao kojim se kod Mrgićevih bave tri generacije.

Radili su moji pradeda i prababa, deda i baba, otac i majka i sad sam nastavio ja, priča Srđan.

– Bavimo se i ratarstvom i stočarstvom a i povrtarstvom. Izgleda kao svaštarenje, ali tako mora ako mislte da preživite - veli on.

Mrgićevi seju tradicionalne kulture, pšenicu i kukuruz. Od povrća, najviše uzgajaju paradajz i papriku, kupus, crni luk. Imaju i jedan plastenik. Povrće Srđan prodaje na maloj zrenjaninskoj pijaci.

– Mušterije me već znaju, i znaju da će kupiti zdravo i kvalitetno povrće, kaže Srđan.

Mrgićevi imaju i 10 krava. Mleko uglavnom prerađuju u sir a sir prodaju od kuće. Srđan je u poslu od jutra do sutra.

– Ujutru prvo pomuzem, pa onda na njivu, pa uveče muža, tek od 21 sat imam malo slobodnog vremena - priča nam ovaj mladi poljoprivrednik.

Orlovat je nekad bio veliko i napredno selo a sada trpi sudbinu ostalih banatskih sela. Mladi odlaze, ostaju stari, deca se ne rađaju.

U našoj ulici imam sada tri vršnjaka, a u osnovnoj školi nas je bilo dvadeset. Odoše svi, ko u grad, ko u inostranstvo. Sa devojkama je situacija još gora. Danas nije lako oženiti se u selu. Devojaka nema. Ja ne planiram da odem, ovo volim da radim i nadam se da ću istrajati, kaže Srđan.

Od države nije dobio ništa. Nije mnogo ni tražio ali kaže da bi država sigurno mogla mnogo više da učini kako bi se zaustavilo pražnjenje sela.

– Ne znam kako, ali valjda ima ko zna i kome je to posao. Tvrdim da će sela nestati a strašno je što se to dešava u bogatom Banatu, završava Srđan Mrgić.

Nadica Jakovljev

Projekat "Mladi na selu, 50 priča ZA" sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva”.

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera