ravago veliki

Srem ostao bez 15 sela

Srem ostao bez 15 sela

Mladih sve manje, kao i dece. Siromašniji za 14.350 žitelja, nestale generacije

I prsti jedne ruke dovoljni su da se nabroje naselja, od 111, koliko ih ima u Sremu, a koja su „dobro prošla“ u drastičnom padu broja žitelja, upoređujući skorašnji sa popisom stanovnika iz 2002. godine. Prema nezvaničnim podacima, Srem je ostao siromašniji za 14.350 žitelja. Jedina svetla tačka je opština Stara Pazova sa simboličnim povećanjem od stotinak žitelja.

Prema poslednjem popisu, grad Sremska Mitrovica ima 80.325 stanovnika, ili 5.577 manje nego 2002. godine. To je – kao da je zauvek nestalo četiri sela Čalma. Još više brine što u 27.535 domaćinstava, u proseku, živi manje od tri člana. Opština Ruma ostala je siromašnija za više od 3.500 žitelja. Polako umiru nekada napredna sela, poput Buđanovaca, Neradina, Stejanovaca, Putinaca. Opštinu Inđija „izvadiše“ investicije i priliv stanovništva, inače bi smanjenje od oko 2.000 građana sigurno bilo veće. Dokaz za to su sela Novi Karlovaci, Stari i Novi Slankamen, Ljukovo i Krčedin sa osetno manje stanovnika. Opština Pećinci bila je i ostala jedna od najmanjih u Sremu. Između dva popisa smanjena je za 1.480 žitelja.

– Nema omladine više u selu. Jedni pobegli u gradove, a drugi ne haju za rađanje. Poslednjih godina raduje se celo selo rođenju deteta. Ali, to je retko. Postali smo željni da čujemo dečji plač – govori Dušan Ninković (74), najstariji žitelj sela Popinci u opštini Pećinci.

Porodica Ninkov spada među malobrojne u Sremu po broju članova domaćinstva. Zajedno u okviru jednog domaćinstva žive tri generacije. Pod istim krovom, pored Dušana, kao glave kuće, šezdesetšestogodišnja supruga Sofija, sin Dragan (51), snaha Biljana (49), unuci Dušan (18) i Sava (16).

– Otišla moja i mlađe generacije za boljim životom u gradove. Jer, sela su dovedena do ruba propasti – izražava izvesno kajanje sin Dragan što i sam nije na vreme napustio selo. – Od poljoprivrede više nema vajde. Drugog posla ovde nema, pa tavorimo.

U nekada naprednom selu Popinci bilo i do 1.500 duša, a prema poslednjem popisu, tek je nešto više od hiljadu, uglavnom vremešnih meštana.

– Nestale su generacije koje su trebale da podižu selo. Ispade ja, sa pedeset i kusur godina, najmlađi seljak u naselju – jadikuje Ilija Vasić.

U glavnom šoru – stotinak kuća, a svaka treća zatvorena. Nema nikoga ko bi u njima stanovao, pa „zub vremena“ čini da trajno propadaju.

– Stari pomrli i kraj… Selo ubrzano propada, a da to nije ničija briga – zabrinuto, više za sebe, komentariše sedamdesetogodišnji Jovan Vasić.

(Sremskomitrovački portal)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera