ravago veliki

SUMP vodi mlade poljoprivrednike do domaćih i EU para i boljeg života

SUMP vodi mlade poljoprivrednike do domaćih i EU para i boljeg života

Članovi Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika imaju niz benefita - savete o EU i nacionalnim fondovima, pomoć u osiguranju...

Kada počnemo da koristimo instrumente pretpristupne pomoći EU namenjene razvoju poljoprivrede i ruralnih sredina, kakav je IPARD program, mladi u srpskim selima imaće višestruke koristi. Najveća dobit je finansijska jer će mladi od ovog fonda najviše profitirati. Njima će, naime, iz evropske kase biti vraćeno 65 odsto vrednosti investicije koju pokrenu na osnovu IPARD-a, a ako su u planinskim oblastima, onda i 70 odsto. No, nije to jedina vrednost na koju poljoprivrednici i stanovnici ruralnih područja mlađi od 40 godina mogu računati. Korišćenjem pretpristupnih fondova stiču se veštine i priprema se za mnogo izdašnije programe kakve mlade čekaju kada Srbija bude stekla pravo na strukturne fondove, koje koriste zemlje EU.  

Takva je, recimo pomoć iz EAFRD programa, koja uključuje bespovratne pare kao podršku mladim poljoprivrednicima. Taj novac služi za savladavanje specifičnih izazova s kojima se suočavaju mladi ljudi kada zakorače u sektor poljoprivrede, motivišu ih da ostanu na selu, stvarajući sebi i svojim porodicama nova radna mesta. EU finansira niz aktivnosti kao podršku mladima u ruralnim područjima - edukacije, stvaranje mreža usluga i globalno boljih cirkulacija informacija. Jedna od aktivnosti je mreža CEJA - Evropsko veće mladih poljoprivrednika, koje predstavlja glas oko dva miliona mladih - nove generacije poljoprivrednika u Evropskoj uniji. U ovoj organizaciji kažu da im je glavni cilj „pomlađivanje“ i uvođenje inovacija u poljoprivredni sektor u celoj EU.

Nije samo Srbija suočena sa problemom depopulacije ruralnih sredina. I zemlje EU konstantno beleže negativne trendove kada je reč o mladima na selu i samim ruralnim područjima. Tendencija starenja u evropskom poljoprivrednom sektoru vidi se u podatku da 52 odsto poljoprivrednika ima više od 55 godina, a manje od sedam odsto ih je ispod 35 godina. Da bi se ovaj trend zaustavio, a mladi zadržali na selu i u poljoprivredi CEJA nastoji da realizuje predlog da se u narednim godinama dva odsto od uloga članica koji je na raspolaganju EU dodjeljuje svim mladim poljoprivrednicima od 15 do 40 godina  za njihove potrebe. CEJA se, kažu njeni predstavnici, zalaže i za to da tu meru prihvati Savet EU i da ona bude obavezna za sve članice EU.

Članica evropske asocijacije CEJA

I Srbija ima organizaciju koja se zalaže za iste principe, nastoji da doprinese boljem položaju mladih na selu i predlaže i realizuje mere kakve se srovode u Evropi. Reč je o Srpskom udruženju mladih poljoprivrednika – SUMP. Odnedavno SUMP je član evropske organizacije CEJA, što znači da će se glas mladih srpskih poljoprivrednika čuti i u evropskim institucijama.

Milan Borić

-Evropska asocijacija kojoj je SUMP pristupio veoma je uticajna i etablirana kao reprezentativni predstavnik mladih iz ruralnih evropskih područja u Briselu. Našim članstvom ostvarili smo mogućnost da se po prvi put mladi poljoprivrednici iz Srbije predstave u Briselu i imaju mogućnost organizovane saradnje i razmene iskustva sa udruženjima iz EU gde neka postoje više od 50 godina. Želja nam je da njihove najbolje primere iz prakse primenimo u Srbiji. Našim radom i prezentacijom poljoprivrede i mladih poljoprivrednika iz Srbije stekli smo poštovanje što će imati uticaj na donosioce odluka u Briselu u korist mladih poljoprivrednika u našoj zemlji – kaže za “Agrosmart” predsednik SUMP-a Milan Borić.

Imajući u vidu da je 2016. druga godina od osnivanja SUMP-a i prva godina kako smo postali pridružen član Evropskog veća mladih poljoprivrednika, SUMP je akcenat stavio na sopstveno predstavljanje, promociju ideje pojma mladog poljoprivrednika i udruženja, veli on.

-Imamo više od 200 članova i broj novih konstantno raste. Rado smo se odazivali na pozive nasih članova, obišli smo njihova sela i razgovarali sa poljoprivrednicima o problemima i rešenjima. Naša zamišljena mreža mladih poljoprivrednika u Srbiji svakim danom je potpunija i funkcioniše tako da mladi poljoprivrednici iz iste delatnosti razmenjuju iskustva između sebe –kaže Borić.

Po njegovim rečima korišćena je i mogućnost za razmenu iskustva sa poljoprivrednicima iz EU. Potpisan je, veli,  sporazum o međusobnoj saradnji sa mladim poljoprivrednicima iz Poljske i Hrvatske, što udruženju puno koristi u pripremama članova za IPARD.

Govoreći o najvećim problemima s kojima se susreću mladi poljoprivrednici i stanovnici ruralnih oblasti u Srbiji, Borić napominje da mali procenat registrovanih mladih poljoprivrednih proizvođača. Prepreku vidi i u nedostataku i nedostupnosti informacija poljoprivrednicima u ruralnim sredinama, ali i u malom početnom kapitalu za start u poljoprivredi. SUMP se, naglašava, posebno zalaže da se mladim poljoprivrednicima omoguće posebne povlastice prilikom kupovine ili zakupa zemljišta. Takođe, problem je i u tome što među mlađom populacijom na selu nedostaje edukacije i mogućnosti za praćenje trendova savremene poljoprivrede.

Milan Borić i Aleksandar Milovanović sa evropskim komesarom Fil Hoganom

Odgovarajući na pitanje u kojoj meri mladi u ruralnim sredinama sami iniciraju aktivnosti koje bi unapredile njihov položaj naš sagovornik kaže da oni, ukoliko imaju kome da se obrate, itekako imaju inicijativu i žele da uče i ostvaruju vrhunske rezultate u poljoprivredi. SUMP je prepoznat kao predstavnik mladih poljoprivrednika u ruralnim sredinama i uz čiju podršku će moći da realizuju svoje ideje, napominje Borić.

Sekretar Udruženja Aleksandar Milovanović kaže da primere dobre prakse iz drugih zemalja SUMP želi da realizuje u Srbiji. 

-Primere dobre prakse iz drugih zemalja nastojimo da realizujemo u našoj zemlji. Jedna od inicijativa koju smo predložili jeste startap za mlade poljoprivrednike koji se razlikuje u konceptu dosadašnjih startapova i pruža mogućnost mladom poljoprivredniku od početnih bespovratnih sredstava do realizacije proizvoda na tržište. Takođe, jedna od dobrih evropskih praksi koje bi i mi više trebalo da primenjujemo je organizovanje konferencija preko kojih će se poljoprivrednici edukovati i pratiti propise i trendove. Mogućnost ostvarivanja povoljnih kredita je isto bitna stavka – ukazuje Milovanović.

Pomenimo, svega 4,7 odsto populacije koja se u Srbiji bavi poljoprivredom čine mladi. U EU taj procenat je devet, a u Poljskoj čak 14 posto.

Lakše do osiguranja letine, stoke…

-Potpisan je i sporazum sa „Sergius“ - društvom za posredovanje u osiguranju koje edukuje i daje savete mladim poljoprivrednicima iz oblasti osiguranja u poljoprivredi. Na osnovu tog protokola svi naši članovi mogu da računaju na stručnu analizu i savete pre zaključenja ugovora o osiguranju i besplatnu izradu predloga za kvalitetnije i povoljnije osiguranje. Takođe, naši partneri predočiće im najbolje ponude osiguravajućih društava, a dobiće i pomoć nakon štetnog događaja i obezbeđivanja potpune naknade štete – objašnjava Borić dodajući da je, na osnovu potrebe za osiguranjem članova SUMP-a, „Sergius“  u mogućnosti da njihove interese u potpunosti štiti u odnosima sa osiguravajućim kućama DDOR Novi Sad, Dunav osiguranje, Đenerali osiguranje, Milenijum osiguranje, Triglav osiguranje, Sava osiguranje, Viner štediše osiguranje, Globos osiguranje, Aksa neživotno osiguranje, AMS osiguranje, Merkur osiguranje, SOGAZ osiguranje i Energorpojektgarant osiguranje.

S. Gluščević

Projekat "Mladi na selu, 50 priča ZA" sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva”.

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera