ravago veliki

Teško bi Nemanja bez Tomaševca, još teže bez konja

Teško bi Nemanja bez Tomaševca, još teže bez konja

Za mene je selo život, sloboda, prostranstvo i ne mogu da se zamislim u gradu a tek u stanu, priča Nemanja. Na žalost, u selu je sve teže živeti 

Nemanja Ostojić ima 28 godina, inženjer je, živi u Tomaševcu, a pre nedelju dana oženio se Anom, Zrenjaninkom, i kaže, sad je na prekratnici. Da li će živeti u Tomaševcu, ili u nekom drugom selu ili gradu. Nemanja, ipak, dodaje: bez sela meni nema života.

-Za mene je selo život, sloboda, prostranstvo i uopšte ne mogu da se zamislim u gradu a tek u stanu, priča Nemanja. Na žalost, u selu je sve teže živeti i stvarno ne znam šta ćemo dalje.

Nemanja Ostojić

Nemanjina ljubav su konji. Do skoro je imao kobilu koju je prezao u fijaker.

-Sad mi je ostao fijaker koji ljubomorno čuvam, kaže Nemanja. – Fijaker je iz 1903. godine, pravio ga je čuveni kolar iz Zrenjanina Laus, za gazdačkog sina jednog bogatog Vrščanina. Nekim sticajem okolnosti fijaker je stigao do mene. Njega ne mogu da se odreknem a nadam se da ću opet jednom imati konje, kaže Nemanja.

Ljubav prema konjima Nemanja je nasledio od navrndede Đuke Žarkovog iz Sanada, koji je bio čuveni trgovac konjima.

– Izgleda da je taj gen bio toliko jak, da je preskočio čitave generacije i eto kod mene nadjačao. Obožavam konje. Već sa 4,5 godine kačio sam se kumovom konju za rep. Znao sam sve štale u Tomaševcu, i ko kakve konje ima. Imao sam i svoje ali konjarstvo je danas gotovo nedostupno za običnog čoveka, priča Nemanja.

Trenutno radim nešto drugo, ali od konja ne odustajem. Dobar sam jahač, čak sam dvadeset puta pao s konja, a bilo je i da završim u Urgentnom centru. Još imam kompletnu opremu, sedlo, opremu za prezanje, čizme lakovane, i bič „trskavac“. Moram ovog Božića jahati, jer ne mogu da zamislim praznik a da ne projašem kroz selo.

U Tomaševcu u kom se „na konje“ oralo do 70-tih godina prošlog veka,ovih plemenitih životinja ima sve manje.

 – Skupo je a i sve je manje mladih, kaže Nemanja. Tomaševac je imao konjički klub „Mladost“, sad nema ni to. Meni se zbog toga srce cepa ali realnost je ta koja je trenutno pobedila. Ja sam se zarekao da ću konje opet imati i sa njima raditi, da li u Tomaševcu ili u Aradcu, koji je bliži gradu, ili na gradskoj periferiji, videćemo, kaže Nemanja.

Nadica Jakovljev

Projekat "Mladi na selu, 50 priča ZA" sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva”.

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera