ravago veliki

Tri meseca prakse u modernoj poljoprivredi

Tri meseca prakse u modernoj poljoprivredi

Projekat realizuju Grad Kikinda u partnerstvu sa Opštinom Novi Bečej i Regionalnim centrom za društveno - ekonomski razvoj – Banat

U okviru projekta “Partnerstvom do profesionalnog ostvarenja mladih”, koji Grad Kikinda realizuje u partnerstvu sa Opštinom Novi Bečej i Regionalnim centrom za društveno - ekonomski razvoj – Banat, a koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, počela je tromesečna radna praksa za deset mladih nezaposlenih lica sa teritorije novobečejske opštine. U međuvremenu, potpisani su i ugovori sa mentorskim kompanijama.

Projekat je zaživeo još pre nekoliko meseci kada je dvadesetoro mladih nezaposlenih lica prošlo kroz desetodnevni program obuka iz oblasti moderne poljoprivrede i zanatstva. Kako projekat teži da uspostavi strukturu koja će podići kapacitete i zapošljivost mladih, podstičući ih da ostanu u svojoj lokalnoj zajednici, planirana je kombinacija teorijskih i praktičnih programa, odnosno radne prakse, u okviru koje će imati priliku da teorijski stečena znanja primene u firmama i dodatno unaprede svoje kompetencije. 

Jedan od poslodavaca – mentora uključenih u ovaj projekat je i Zemljoradnička zadruga “Miloševo” iz Novog Miloševa.

Velimir Berbakov iz ove zadruge ima samo reči hvale za projekat.

-Mladi na ovaj način iz prve ruke stiču konkretna znanja i sve ono što će im trebati u životu i daljem radu. Mislim da su tri meseca prakse sasvim dovoljna za početak, ali i da treba nastaviti sa ovim projektom i pružanjem šanse mladima da uz određenu finansijsku satisfakciju steknu znanja, praksu i na kraju se zaposle – veli Berbakov.

Marija Vereb jedna je od mladih nezaposlenih osoba. Ona je dobila šansu da stekne praksu u prodavnici mešovite robe, a kaže da joj ovaj program mnogo znači.

-Veliki je problem današnjice i nas mladih što kada završimo školu nemamo radnog iskustva. Projekat “Partnerstvom do profesionalnog ostvarenja mladih” nam upravo pruža to iskustvo, a ukoliko se dobro pokažemo, imamo šansu i da se zaposlimo – ističe Vereb.

Radna praksa će trajati do februara sledeće godine, nakon čega se očekuje da će najmanje polovina mladih učesnika steći i stalno zaposlenje.

Željko Balaban

Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”. 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera