ravago veliki

Učenici i poljoprivredni stručnjaci u Braničevu ozvaničili saradnju

Učenici i poljoprivredni stručnjaci u Braničevu ozvaničili saradnju

Potpisivanjem protokola učenici osnovne i srednje škole aktivno će se uključiti u savremene tokove poljoprivredne proizvodnje.

Osnovna škola „Božidar Dimitrijević Kozica“ iz Bradarca, Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ iz Požarevca i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Požarevac potpisale su pod pokroviteljstvom grada Požarevca protocol o saradnji.

Ovaj u Srbiji jedinstven protokol imaće zadatak da poveže dvanaest isturenih odeljenja škole u Bradaracu, tačnije dvanaest naselja na području „Stiga“, jednog od najplodnijih dela Srbije, sa Poljoprivrednom školom i Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom I aktivno uključi učenike osnovne i srednje škole u savremene tokove poljoprivredne proizvodnje.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je kazao da je ovo mali korak, ali da se krenulo od početka, od osnovne škole.

„Ovim protokolom povezujemo jednu osnovnu školu sa srednjom i savetodavnom i stručnom službom, kako bi otvorili novi front, gde se istovremeno, sportski rečeno, „branimo i napadamo“. Branimo se od osipanja stanovništva sa naše teritorije koji u potrazi za boljim životom odlaze u neke druge zemlje. Na ovaj način želimo da pošaljemo pozitivne signale kao bi ipak odlučili da ostanu, jer ima budućnosti za njih i njihovu decu“, kazao je gradonačelnik.

Osnovni ciljevi su upoznavanje učenika sa principima i standardima dualnog obrazovanja, sa poljoprivrednim resursima okoline u kojoj žive i obrazuju se, kao  i buđenje svesti o njihovim ekonomskim potencijaima.

 Tu su i zaustavljanje migracija iz ruralnog područja i upoznavanje sa savremenim načinima obrade poljoprivrednog zemljišta, sprečavanje osipanja dece iz obrazovnog sistema, a naročito zaustavljanje masovnih i učestalih migracija dece iz ovih sredina i odlazak u inostranstvo, što je posebno izraženo u Braničevskom okrugu.

„Jedan od ciljeva je i razvoj životnog stila, stvaranje radnih navika, motivacija za učenje i osposovljavanje za samostalni rad i život, povećanje obrazovnog nivoa stanovništva i podizanje nivoa svesti o značaju poljoprivrede u Srbiji“, rekao je Tomica Stojanović, direktor OŠ „Božidar Dimitrijević Kozica“ Bradarac.

Državni sekretatar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Velimir Stanojević, siguran je da će ovo biti primer dobre prakse i matrica za druge regione u Srbiji. Naglasio je da je poražavajuća činjenica da je u Bradarcu pre nekoliko godina bilo dvostruko više đaka, ali nažalost tako je u svim rurlnim područjima u Srbiji.

„Hajde da edukujemo decu iz urbanih sredina, da vide kako je živeti i proizvoditi hranu na selu, a one sa sela da upoznamo sa savremenim tehnologijama gajenja, sa savremenim trendovima u poljoprivrednoj proizvodnji. Kada govorimo o statističkim podacima Srbija je tipično agrarna zemlja. Neophodno je podmlađivanje kadra koji živi i proizvodi na selu. Ministarstvo će uvek podržavati primere dobre prakse“, zaključio je državni sekretar.

(eBraničevo)

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera