ravago veliki

Ko bi da se vrati na selo rado bira Čentu

Ko bi da se vrati na selo rado bira Čentu

Skoro se nije desilo da se neka kuća dugo prodaje, za to je potrebno svega dva - tri dana. Najskuplje su i do 100.000 evra

Praznih kuća u Čenti skoro da i nema, a i kada se pojave, budu prodate za samo nekoliko dana, kažu meštani sela, smeštenog na putu između Zrenjanina i Beograda.

"Čenta je atraktivno tržište za nekretnine. Blizu smo Beograda, i to je najvažnije. Najjeftinije kuće, koje su ustvari za rušenje pa se kupuje praktično plac, koštaju od 10.000 do 15.000 evra, a najskuplje idu i do 100.000 evra", kaže sekretar Mesne zajednice Čenta Dušan Vučenić.

Kako objašnjava, te najskuplje imaju veliku okućnicu i lokale. 

"Skoro se nije desilo da se neka kuća dugo prodaje, za to je potrebno svega dva - tri dana", kaže on. 

Aradac je blizu Zrenjanina, ali su kuće mnogo jeftinije i ređe se traže. Kako kažu u Mesnoj zajednici, nude se uglavnom stare kuće, ruševne i najjeftinije koštaju od 4.500 do 5.000 evra, a najskuplje oko 20.000. I pored ovakvih cena, interesovanje je jako malo. Slična je situacija i u Tarašu. Kuće su jeftine i niko ih ne traži. 

"Mi smo selo najudaljenije od Zrenjanina, razdaljina je čak 25 kilometara, sa jako lošom saobraćajnom vezom. Ima praznih kuća u selu, ali ih retko ko traži, pošto nismo atraktivni. Poslednjih meseci troje se ljudi javilo da bi kupilo kuću u Tarašu. Najozbiljniji kupac je čovek iz Sarajeva, a kuća koju bi da kupi košta 6.800 evra, što je njemu mnogo", veli seoski matičar Radovan Vučetić. 

Javila se i jedna Tarašanka koja živi u Novom Sadu, pa bi da ima kuću i u rodnom selu. Inače, najskuplja kuća koja je prodata ovde u skorije vreme koštala je 18.000 evra i to samo zato što je bila u centru ovog naselja. A što se tiče ostalih sela, najskuplje kuće prodaju se u Elemiru, nešto jeftinije su u Perlezu, a najniže su cene kuća u Lukićevu.

N. J. 

Projekat "Mladi na selu, 50 priča ZA" sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva”.

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera