ravago veliki

Vratila se iz Slovačke u rodni Erdevik da pravi sapune

Vratila se iz Slovačke u rodni Erdevik da pravi sapune

Strast koja ne može da se zaustavi. I kada dobije posao u struci Danuška Beređi ostaće verna svom zanatu

Dvadesetšestogodišnja Danuška Beređi je diplomirani politikolog. Pre tri godine završila je Evropske studije u Slovačkoj, stekla diplomu i odlučila da se vrati u rodni Erdevik, selo šidske opštine. Čekajući da joj se nostifikuje diploma, shvatila je da nešto mora raditi kako bi zaradila koji dinar, jer se teško miri s činjenicom da sve mora da traži od roditelja.

- Tokom studija imala sam diplomu Slovačke Republike i navikla sam da budem samostalna, tako da sam se po povratku u Erdevik susrela sa činjenicom da to više nisam. Mogla sam ostatiti u Slovačkoj, ali nisam se prilagodila novoj sredini i srce me je vuklo kući. Čekam da mi se nostifikuje diploma mastar politikologa za međunarodne odnose i nadam se da ću nakon toga naći posao u Srbiji – priča za “Agrosmart” Danuška Beređi.

Na selu se, kaže, bez zarade teško živi i mora se tražiti način za bilo koji posao. Kada je videla da se drugarica bavi spravljanjem sapuna odlučila je da se i sama okuša u tom poslu. U početku je mislila da će sapune praviti samo za sebe i svoju porodicu, ali posle izvesnog vremena to je postala njen strast.

- Sapun koji mi je poklonila drugarica za mene je imao posebno značenje. Probudio je u meni strast za koju verujem da neće nestati ni kada, ako se to dogodi, dobijem posao u struci za koju sam se školovala. Počela sam da prikupljam informacije i spravljam domaće sapune. Prvi sapun napravla sam od jednostavnih sastojaka, a svaki naredni bio je sve bolji i bolji – kaže Danuška.

Vetar u leđa bio joj je upravo taj prvi napavljeni sapun. Onda je krenula da nabavlja biljna ulja: kokosovo, maslinovo, palmino, ricinusovo. Uz to kupila je i kakao i ši puter, a na red je došao i goveđi loj.

- “Naoružana” potrebnim materijalom počela sam da pravim domaće sapunčiće. Spremljene sam stavala u jedan drveni kalup, jer sam se informisala da je drvo dobar izolator i da spremljeni sapun treba polako da se hladi. Tako se moja strast pretvorila u mali posao, koji donosi veliko zadovoljstvo ali i po koji dinar zarade – objašnjava Danuška.

Sama je osmislila ambalažu za svoje sapune i prodaje ih u seoskoj prodavnici koju drže njeni roditelji i preko fejsbuka. Ima svoju internet stranicu na kojoj se mogu videti slike napravljenih sapuna. Svaki dan usavršava proizvodnju domaćeg sapuna, obrazuje se i informiše, jer veruje da ima mnogo toga još da nauči. Danuška se nada poslu diplomiranog politikologa, ali veruje da će i dalje praviti domaće sapunčiće kako za sebe i svoje prijatelje, tako i za prodaju.

Ljubinka Malešević

 Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”. 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera