ravago veliki

Započeo projekat Mali farmer za gradsku decu

Započeo projekat Mali farmer za gradsku decu

Biće organizovani poludnevni izleti na području Avale i podavalskih sela za decu iz 15 beogradskih vrtića

"Mali farmer" je projekat Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj i portala avalainfo.com, a sprovodi se sa idejom da se predškolska deca koja su rođena i odrasla u gradu, upoznaju sa radom malih poljoprivrednih proizvođača i sa načinom na koji oni uzgajaju povrće, voće i domaće životinje.

Mnoga deca danas rastu u urbanim sredinama bez dodira sa selom i seoskim životom, a ovaj projekat će im približiti seoski način života, navodi se u saopštenju povodom početka projekta.

"Mi želimo da im približimo seosku atmosferu – način na koji naši farmeri proizvode hranu i da probudimo dečiju svest o vrednosti hrane proizvedene na takav način", naglasili su iz Centra za održivu poljoprivredu.

Projekat je finansijski podržala Američka ambasada u Beogradu, a biće organizovani poludnevni izleti na području Avale i podavalskih sela za decu iz 15 beogradskih vrtića tokom maja, juna, septembra i oktobra ove godine.

U prvom delu posete deca će boraviti na nekom od podavalskih poljoprivrednih domaćinstava gde će imati priliku da dožive atmosferu na seoskoj farmi. 

"Oni će moći da vide i uberu plodove u bašti, obiđu i pomaze životinje i probaju proizvode naših vrednih domaćina", navodi se u najavi.

Nakon boravka na domaćinstvu deca će, zajedno sa šumarskim inženjerima JP Srbijašume, obići deo šume na Avali i na ekološkoj radionici upoznati se sa šumskom florom i faunom.

Učešće u ovom projektu je potpuno besplatno, obezbeđena su sredstva za dobar i siguran transport sece do Avale, boravak na domaćinstvima i užinu, kao i honorari za vaspitačice.

Za učešće na projektu potrebno je popuniti formular na sajtu www.malifarmer.com.

(Agrosmart)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera