ravago veliki

Žene sa sela spremaju zimnicu po recepturi naših baka

Žene sa sela spremaju zimnicu po recepturi naših baka

Direktorka Zemljoradničke zadruge “Žene NSL” iz Novog Slankamena kandidat za nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja”

Naredne nedelje u Operi i teatru Madlenijanum u Zemunu, Udruženje poslovnih žena Srbije uručiće nagrade “Cvet uspeha za ženu zmaja”. Među ovogodišnjim kandidatkinjama za ovu prestižnu nagradu je i Tatjana Roknić, direktorka Zemljoradničke zadruge “Žene NSL” iz Novog Slankamena.

Zemljoradnička zadruga “Žene NSL” u Novom Slankamenu osnovana je februara 2013. godine na inicijativu Tatjane Roknić i uz podršku još deset žena. Od osnivanja do danas, bilo ih je 25, jer neke izađu iz zadruge, a druge, nove, se ukljuže pa tako broj stalno varira.

Tatjana Roknić je diplomirani inženjer poljoprivrede, ali zbog nemogućnosti da nađe zaposlenje u struci, iz Batajnice se preselila u Novi Slankamen. Ona i suprug otvorili su farmu svinja, odnosno proizvodnju rasplodnog materijala u čistoj rasi. Dolaskom u selo susrela se sa seoskim ženama i tek onda shvatila kako one žive i kako se bore za opstanak. To što je videla, dalo joj je ideju o osnivanju zadruge žena.

- Početak je bio veoma težak, jer u svim firmama su bili muškarci, pa su bili skeptični kako da krenu saradnju samo sa ženama. Našli smo dobavljače i polako je sve došlo na svoje. Raditi sa ljudima na selu je veoma teško,često ne shvataju zakone i pravila, ali borimo se nekako – objašnjava Tatjana Roknić, dodajući da je najponosnija na žene koje su shvatile svoju ulogu i zaista odgovorno rade svoj posao.

Ta borba podrazumeva prevazilaženje svih teškoća lepim rečima, dogovorom i željom za bolje sutra. Danas članice ove Zemljoradničke zadruge prave proizvode bez dodatka konzervansa i hemije i to po recepturi naših baka, a u planu im je i da pokrenu proizvodnju zdrave hrane, kao i da učestvuju u kreiranju projekata vezanih za rad sa decom i socijalno ugroženim licima.

Reklama “od usta do usta”

Vredne žene iz Novog Slankamena šire broj kupaca i korisnika svojih proizvoda, a plasiraju ih u saradnji sa drugim pravnim licima, prodaju po preporuci onima koji su ih već probali. Drugim rečima, koriste reklamu “od usta do usta”, jer za neku drugačiju nemaju sredstava, iako dobro znaju kako bi to moglo da se radi.

LJ. Malešević

Projekat "Na selu mora da raste mladost" sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Napomena:  „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera