ravago veliki

Agro inkubator od 1,6 milion evra

foto:županjac.eu
foto:županjac.eu

U Drenovcima u Hrvatskoj pušten u rad poljoprivredno-preduzetnički inkubator finansiran iz EU fondova. Sarađuje sa Centrom za organsku proizvodnju Selenča

Poljoprivredni preduzetnički inkubator u Drenovcima, prvi u Vukovarsko-sremskoj županiji počeo je sa radom, a u njegovu izgradnju i opremanje uloženo je oko 1,6 miliona evra. Gotovo cela investicija finansirana je iz evropskog strukturnog fonda, a kako su ocenili hrvatski zvaničnici prilikom otvaranja drenovačkog poljoprivrednog inkubatora, reč je o jednom od najboljih primera povlačenja novca iz EU fondova.

Puštanju u rad ovog kompleksa prisustvovali su i predstavnici Centra za organsku proizvodnju Selenča (COPS) i novosadske kompanije “Speskom konsalting” (Spescom consulting) koji uspešno sarađuju sa agencijom “Vjeverica”, opštinom Drenovci i Vukovarsko-sremskom županijom, odnosno nosiocima projekta izgradnje Poljoprivrednog preduzetničkog inkubatora u Drenovcima.

U okviru inkubatora nalaze se upravna zgrada sa prostorom za edukaciju, kancelarije za preduzetnike, te hala sa dva edukacijsko-proizvodna postrojenja za proizvodnju i preradu voća i povrća. Preduzetnici iz poljoprivredne branše, kojima je sve to namenjeno, uz pokriće minimalnih režijskih troškova, na raspolaganju će imati postrojenja u kojima će moći da prerađuju vlastite poljoprivredne proizvode. Biće im obezbeđen mentoring i sve što im je potrebno za savladavanje veština za proizvodnju visokokvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda po standardima EU, a imaće i podršku stručnih službi u plasmanu te robe na tržištu.

Pomenimo, u Selenči, u okviru Centra za organsku proizvodnju, uspešno funkcioniše Farm inkubator za organsku proizvodnju u kojem proizvođači zainteresovani za ovu vrstu poljoprivrede na raspolaganju imaju sve resusre – od zemljišta u organskom statusu preko potrebnog materijala i alata, edukacije i stručne pomoći, pa do plasmana organskih proizvoda. S obzirom na to da inkubator u Drenovcima i COPS, odnosno inkubator u Selenči funkcionišu po sličnom modelu, stremeći ka tome da doprinesu razvoju poljoprivrede, preduzetništva i ruralnih sredina, očekuju da će kroz zajedničke projekte i saradnju realizovati neke od zacrtanih ciljeva.

Kako se krajem ove nedelje, kada je inkubator i zvanično pušten u rad, čulo u Drenovcima, očekuje se da će zdravo funkcionisanje tog sistema zaustaviti odlazak mladih ljudi iz drenovačke opštine i pružiti im prespektivu ostanka na kućnom pragu. Mnoga ovdašnja poljoprivredna gazdinstva zainteresovana su za prednosti koje nudi inkubator.

(Agrosmart)

 

 

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera