ravago veliki

Forum organske proizvodnje 30. septembra

Forum organske proizvodnje 30. septembra

Deseti, jubilarni Forum organske proizvodnje, koji tradicionalno organizuje Centar za organsku proizvodnju Selenča, održaće se 30. septembra 2016. u Selenči, uz podršku Vlade AP Vojvodine, a u suorganizaciji Poljoprivrednog Univerziteta u Nitri (Slovačka), EEN Srbija i SPESCOM Consulting-a iz Novog Sada.

Tema ovogodišnjeg foruma je Pristup izvorima finansiranja za organske proizvođače – prepreke i mogućnosti.

Na skupu će biti predstavljeni modeli finansiranja poljoprivredne proizvodnje u Srbiji. O pristupu finansijama, preprekama i mogućnostima, govoriće dr Isidora Ljumović sa Instituta ekonomskih nauka u Beogradu, subvencije u organskoj proizvodnji predstaviće Jelena Milić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a Miloš Milovanović iz Međunarodne organizacije za hranu i poljoprivredu (UN FAO) osvrnuće se na Zakon o finansiranju poljoprivredne proizvodnje, jedinstven u Evropi.

Forum će osvetliti i mogućnosti finansiranja poljoprivrede iz pretpristunog fonda EU – IPARD, koji će predstaviti Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a iskustva hrvatskih poljoprivrednika u korišćenju tog fonda preneće partneri Centra iz Vukovarsko-srijemske županije. O podršci farmerima kroz model saradnje sa organizacijom GIZ govoriće Darko Kalkan iz Prokredit banke, a Milica Vukadinović predstaviće GIZ-ov program Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji.

I ove godine značajan segment Foruma organske proizvodnje biće  Međunarodni poslovni susreti AgroOrganic B2B 2016  koje Centar za organsku proizvodnju Selenča organizuje u saradnji sa EEN mrežom i Organic mrežom. S obzirom na veliko interesovanje, očekuje se veći broj učesnika B2B susreta u odnosu na prošlu godinu, kada su organizovani prvi put uz učešće 79 predstavnika iz osam zemalja, koji su realizovali 144 sastanka.

U okviru Foruma održava se i Festival hrane pripremljene po tradicionalnim recepturama, a ovogodišnji skup u Selenči biće u znaku  Izložbe ruža u saradnji sa partnerima iz Holandije (www.phenogenoroses.com/sr/), koji kreću u organsku proizvodnju ruža u Srbiji.

Medijski pokrovitelj Desetog foruma organske proizvodnje je portal Agrosmart.

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera