ravago veliki

Globalni procvat organske proizvodnje

Globalni procvat organske proizvodnje

Ukupna vrednost organkog sektora 90 milijardi američkih dolara, najveće površine u Australiji, Švajcarci najveći potrošači.

U svetu trenutno ima 57,8 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u organkom statusu, 2,7 miliona organskih proizvođača,   a vrednost ovog tržišta dostigla je skoro 90 milijardi američkih dolara (više od 80 milijardi evra) što je za oko 10 milijradi više u odnosu na prethodnu godinu, prenosi sajt Nacionalnog udruženja za razvoj organske poljoprivrede Sebia organica.

Prema najnovijim podacima koji su objavljeni u statističkom godišnjaku o organskoj poljoprivredi u svetu „The World of Organic Agriculture 2018″  koji su predstavljeni  na najvećem sajmu organske poljoprivrede BIOFAH koji je nedavno održan u Nirnbergu, koje su sabrali Međunarodni istraživački Institut za organsku poljoprivredu FiBL i IFOAM  – Medjunarodna fedreracije pokreta organske poljoprivrede, globalno organsko tržište nastavlja da raste.

Organsko tržište u Evropi nastavlja da raste i u 2016. godini poraslo je za 11,4% , a njegova vrtdnost dostigla je skoro 33,5 milijardi evra. Skoro sva glavna tržišta su  pokazala dvocifrenu stopu rasta. Francusko organsko tržište poraslo je za 22 %. Irsko za 21,8% 

 Sjedinjene Države su vodeće tržište sa 38,9 milijardi evra, a zatim slede Nemačka (9,5 milijardi evra), Francuska (6,7 milijardi evra) i Kina (5,9 milijardi evra). U 2016. godini, većina glavnih tržišta nastavila je da pokazuje dvocifrenu stopu rasta.

Najveća potrošnja po glavi stanovnika bila je u Švajcarskoj (274 evra), a Danska je imala najveći organski tržišni udeo (9,7 odsto ukupnog tržišta hrane).

Organsko poljoprivredno zemljište se povećavlo za 15% i iznosi skoro 58 miliona hektara što predstavlja rast od 7,5 miliona hektara što je najveći rast ikada zabeležen.

Australija je zemlja sa najvećom površinom pod organskom poljoprivrednom (27,2 miliona hektara), zatim Argentina (3 miliona hektara) i Kina (2,3 miliona hektara).

Skoro pola globalnog organskog poljoprivrednog zemljišta nalazi se u Okeaniji (27,3 miliona hektara), a sledi Evropa  koja zauzima 23% sa 13,5 miliona hektara  i Latinska Amerika (12%, 7,1 miliona hektara).

Deset posto ili više organskih poljoprivrednih površina je u petnaest zemalja što je novi rekord. Zemlje sa najvećim udelom organskog  poljoprivrednog zemljišta  u odnosu na ukupne poljoprivredne površine su Lihtenštajn (37,7%), Francuska Polinezija (31,3%) i Samoa (22,4%).

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera