ravago veliki

Nastavnici na obuci iz organske proizvodnje

Nastavnici na obuci iz organske proizvodnje

Edukacija nastavnika srednjih škola obaviće se kroz pet seminara. Oni će već tokom sledeće godine ovo znanje preneti na 1000 učenika.

Nacionalna asocijacija za razvoj organske proizvodnje „Serbia organika“ nastavlja sa programom edukacije nastavnika srednjih poljoprivrednih i prehrambeno- tehnoloških škola uz podršku GIZ-a (Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju)- programa za razvoj privatnog sektora u Srbiji, a s ciljem razvoja organske proizvodnje u Srbiji.  Na osnovu akreditacije stručnog programa za usavršavanje nastavnika koji je „Serbia organika“ dobila od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja pod nazivom “Organska poljoprivreda i prerada organske hrane” ova organizacija sprovešće program edukacije tokom ove i sledeće godine kroz pet seminara kojim će biti obuhvaćene sve stručne škole u kojima se  učenici obrazuju za bavljenje organskom proizvodnjom.

Prvi seminar će se održati u Banji Vrujci 29 i 30. septembra.

Ovom vrstom edukacije se „Serbia organika“ bavi od 2011. godine,  nakon  što je učestvovala u iniciranju ideje za uvođenje predmeta  iz oblasti organske poljoprireda koji su  od školske 2011/2012 uvršteni kao izborni predmeti u srednjim poljoprivrednim školama u okviru smera,,poljoprivredni tehničar“. Na taj  smer se godišnje upiše   nešto manje od 1.000 učenika, što znači da će u narednim godinama oko  3.500 do 4.000 njih imati mogućnost da stekne znanja i veštine za bavljenje organskom poljoprivredom.

Veliki procenat mladih koji se obrazuje za poljoprivrednog tehničara je seoskog porekla i ima roditeljska imanja, što predstavlja veliki potencijal za organsku poljoprivredu i pruža mogućnost da se doprinese ekonomskoj stabilnosti ruralnih područja i  smanji odliv mladih iz njih. Obuka nastavnika organizovana je u vidu predavanja i radionica. Oni će steći znanja o metodama organske biljne i stočarske proizvodnje,  o metodama ishrane bilja, biološkim merama borbe protiv korova, bolesti I štetočina, dozvoljenim sredstvima za zaštitu , kao i o standardima u oblasti sertifikacije,  propisima iz oblasti deklarisanja organskih proizvoda, sa stanjem, mogućnostima i aktuelnim trendovima na domaćem i stranom tržištu organskih proizvoda, koja će im preneti eminentni stručnjaci iz ovih oblasti.

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera