ravago veliki

Peglana kobasica od organskog mesa

Peglana kobasica od organskog mesa

Za oko mesec dana na tržištu će se naći peglana kobasica od poludivljih konja sa Stare planine.

Nadaleko čuvena, jedinstvena po ukusu i načinu izrade, pirotska kobasica se modernizuje. Imaće i zvaničnu potvrdu da je napravljena od organskog mesa. Na Staroj planini, najveći stočar u pirotskom kraju i prvi registrovani proizvođač peglane kobasice, potpisali su ugovor o isporuci organskog konjskog i goveđeg mesa.

Simbolično, na midžorskim savatima, počeo je ozbiljan stočarsko-prerađivački posao, na koji se čekalo decenijama. Prvi registrovani proizvođač peglane kobasice, obezbedio je meso iz organskog uzgoja. Na taj način, kupcima će se garantovati poreklo i kvalitet sirovine.

"Zahvaljujući ministarstvu poljoprivrede i Upravi za veterinu, koji su doneli pravilnik za proizvođače manjih količina hrane, mi smo dobili pravni osnov i regostrovali prvu preradu mesa", kaže proizvođač peglane kobasice Dalibor Tošić.

Dodaje da će se za mesec dana na tržištu naći i peglana kobasica od poludivljih konja sa Stare planine.

I to nije sve. Prikuplja se dokumentacija za gradnju prve organske klanice u pirotskom kraju. A grad je pokrenuo proceduru za zaštitu geografskog porekla peglane kobasice. Trenutno je na Staroj planini oko 300 grla krupne i hiljadu grla sitne stoke u organskoj proizvodnji.

"Konačno imamo nekoga, ko će direktno od nas proizvođača da bez zamrzavanja, bez dodataka, preradi to meso i da ga kao finalni proizvod ponudi krajnjem korisniku", isitče farmer Miodrag Lilić.

Na 1.800 metara nadmorske visine na Staroj planini, stočarstvo je isključivo ekstenzivno. Krave i konji, već početkom aprila iz zimovnika, sami dolaze na vrhove Stare planine. Takođe, sami odlaze oko Mitrovdana. Njihova hrana ovde su nepregledni staroplaninski pašnjaci.

Izvor:RTS

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera