ravago veliki

Podsticaji u organskoj 70 odsto veći nego u konvencionalnoj poljoprivredi

Podsticaji u organskoj 70 odsto veći nego u konvencionalnoj poljoprivredi

Proizvođači mogu da računaju na 3.400 dinara po hektaru i na isto toliko za regres za đubrivo.

Nedavno je stupio na snagu Pravilnik o podsticajima u organskoj biljnoj proizvodnji. Ovim pravilnikom  propisuju se vrste podsticaja za organsku proizvodnju, uslovi, način ostvarivanja prava, potrebni obrasci zahteva za ostvarivanje prava na ove podsticaje, kao i maksimalni iznosi  podsticaja po korisniku i vrsti pojedine mere.

Prema pravilniku,  korisnici mogu da ostvare prava za osnovne podsticaje u organskoj  biljnoj proizvodnji, kao i regres  za sredstva za ishranu bilja i oplemenjivače zemljišta koji su dozvoljeni za primenu u ovoj proizvodnji (regres za đubrivo). Pravilnik sadrži i listu svih oplemenjivača zemljišta i sredstva za zaštitu bilja čija je upotreba dozvoljena.

Osnovni podsticaji se utvrđuju po vrsti pojedine mere i iznose 70 odsto više u odnosu na iznos koji se u ovu svrhu izdvaja u konvencionalnoj proizvodnji.  Kako visina podsticaja u konvencionalnoj proizvodnji po hektaru iznosi 2.000 dinara, to znači da će organski proizvođači  po istoj jedinici mere od države moći da dobiju 3.400 dinara.

Regres za đubriva u organskoj proizvodnji iznosi  17 dinara po litru, odnosno kilogramu i ne može biti veći od 3.400 dinara po hektaru.

Zahtev za podsticaje u organskoj proizvodnji  podnosi se Upravi za trezor  jedanput godišnje, u dva primerka, u periodu od 3. maja do 30. juna. Regres za đubrivo ostvaruje se za đubrivo koje je kupljeno u periodu od 1. oktobra prethodne do 30. septembra tekuće godine.

Maksimalni iznos sredstava koji može da ostvari jedan korisnik je 136.000 dinara.

Kompletan pavilnik može se pročitati ovde.

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera