ravago veliki

Univereksport, izobilje organske hrane

Univereksport, izobilje organske hrane

Kompanija "Univereksport" članica je Centra za organsku proizvodnju Selenča (COPS)

-Sve više dolazi do izražaja grupa potrošača koja zna šta kupuje, koja je edukovana i ima visoko razvijen nivo svesti o sebi i svom okruženju. U današnje vreme, sve je više onih koji žele da promene neke od svojih navika za koje znaju da nisu baš najzdravije i okrenu se novom, boljem i  kvalitetnijem načinu ishrane. Savremeni način života često nas sputava u konzumiranju zdravih namirnica u ishrani. Takođe, veliki broj potrošača je u dilemi koji su to proizvodi proizvedeni na zdrav način i gde ih mogu kupiti za svoju ishranu. Stoga je „Univereksport“ otvorio svoja vrata organskoj hrani i asortiman stalno obogaćuje ovim proizvodima – ističe u razgovoru za „Agrosmart“ rukovodilac korporativnih komunikacija ovoj kompanijiOlivera Ćirković.

„Univereksport“ najveća domaća trgovinska kompanija, članica je Centra za organsku proizvodnju u Selenči (COPS). COPS ima oko 220 članica, što poljoprivrednika, što prerađivača, bilo da je reč o malim gazdinstvima i proizvođačima, bilo o velikim poslovnim sistemima kakav je ova trgovinska kuća.

-Prvi ste trgovinski lanac u Srbiji, koji je uveo organsku hranu u svoje prodajne objekte. Da li se ta odluka pokazala pravim, adekvatnim odgovorom na zahteve potrošača?

2011. godine, na našem imanju u Liparu, kraj Novog Sada, počeli smo sa sopstvenom proizvodnjom organske hrane na površini od oko 50 hektara, ali smo još pre toga u saradnji sa domaćim sertifikovanim organskim proizvođačima krenuli u veliku priču o organskoj hrani, da bi danas napravili i "Priroda kutke" u našim objektima. "Priroda koncept" je specifična “prodavnica u prodavnici” koja je zamišljena po principu – uzećemo od prirode najbolje i isto ćemo joj to vratiti. Konzumiranjem ovakve hrane utičemo i na očuvanje sredine u kojoj živimo, a uticaj na zdravlje je nemerljiv. Sve veća i sve šira ponuda organskih proizvoda činjenica je dovoljna sama po sebi koja ukazuje na sve veću potrebu kupaca da konzumiraju organske proizvode.

-Kojih sve i koliko proizvoda domaćih organskih proizvođača sada ima na rafovima?

Naš osnovni zadatak po pitanju asortimana organskih artikala jeste da obezbedimo i ponudimo našim kupcima organske proizvode kojima mogu zadovoljiti svoje svakodnevne osnovne potrebe. Istovremeno, težimo ka upotpunjavanju ponude i ispunjavanju specifičnih zahteva što većeg broja potrošača. Ponuda sadrži organsko voće i povrće, prerađevine od voća i povrća (sokovi,voćni namazi...), razne vrste žitarica i prerađevine poput brašna, testenina i sličnih te organske začine, organske konditorske proizvode (slatke i slane), organske mlečne proizvode, organska ulja i mnoge druge artikle.

-Ko su poljoprivrednici, proizvođači organske hrane s kojima sarađujete?

Najznačajniji deo asortimana koje danas naši potrošači mogu kupiti u Univerexport prodajnim objektima jesu naši organski proizvodi, uzgajani na našoj zemlji sa svim potrebnim proizvođačkim sertifikatima. Pored toga, od domaćih proizvođača nabavljamo sveže voće i povrće, mlečne organik proizvode, dok se drugi proizvodi obezbeđuju od dobavljača koji organske proizvode uvoze i dalje distribuiraju u zemlji. Broj sertifikovanih proizvođača organske hrane raste iz dana u dan, što je odličan pokazatelj nastojanja da se na najbolji način odgovori zahtevima potrošača, njihovim potrebama i da se ide u korak sa vremenom u kojem živimo. Sa druge strane, veliki broj njih nije u mogućnosti da isprati potrebe tržišta po pitanja kvantiteta i kontinuiteta isporuke, pa se deo artikala obezbeđuje i kroz uvoz. Trenutno se u našim objektima mogu naći proizvodi svetski poznate italijanske kompanije NaturaSi.

-Koliko, po vašoj, oceni trgovinske kompanije mogu da doprinesu unapređenju ove vrste poljoprvrede u Srbiji i kakvu ulogu imaju i mogu da imaju kada je reč o promovisanju koncepta zdrave i organske hrane među potrošačima?

Kada govorimo o konceptu zdrave i organske hrane, govorimo zapravo o načinu života. Ukoliko naučimo da prepoznamo šta je to što je potrošačima važno, naučićemo u kom pravcu je potrebno da se krećemo. Širenje mreže organskih proizvoda je definitnivno put kojim će kompanija Univerexport ići u budućnosti, jer upravo takvim opredeljenjem sve većoj grupi edukovanih potrošača po pitanju značaja i važnosti konzumiranja biološki zdrave hrane dajemo do znanja da smo o njihovim potrebama razmišljali I da im dajemo mogućnost zamene neorganske hrane na trpezi velikim brojem proizvoda organskog porekla. Na taj način čitava jedna kompanja zapravo postaje jedno snažno marketinško sredstvo.

S. Gluščević

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera