ravago veliki

Naša deca (ne)jedu falsifikovan med

Naša deca (ne)jedu falsifikovan med

Savez pčelarskih organizacija Srbije pokreće akciju “Da čuvamo zdravlje deci“ kako bi se obezbedila nabavka isključivo pravog meda za decu u vrtićima.

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) već duže vreme upozorava javnost da često na tenderima u predškolskim ustanovama prolaze sumnjivi, neobjašnjivo jeftini medovi, često po cenama koje su ispod otkupnih cena pravog meda, što dovodi u sumnju njihov kvalitet. Tom našem stavu su se svojim uvidom pridružili i nutricionisti koji jednostavno uviđaju da vrlo često sa tim medom u najmanju ruku nešto nije u redu. U želji da se sastave tenderski uslovi koji bi se preporučili predškolskim uslovima, a koji bi obezbedili da na tim tenderima prođe isključivo pravi med, i da deci sačuvamo zdravlje, predsednik SPOS-a se sastao sa Gordanom Vranić, dijetetičarkom – nutricionistkinjom u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, i Vesnom Zečević, nutricionistkinjom – dijetetičarkom, predsednicom Udruženja nutricionista predškolskih ustanova Srbije.Na sastanku je zaključeno da se nešto hitno mora preduzeti, kako bi se zaštitilo zdravlje dece.

Dok recimo u Sloveniji sprovode akciju MEDENI DORUČAK, i edukuju decu o kvalitetu i značaju meda i pčela, mi našoj deci često dajemo da jedu falsifikate meda u vrtićima. Sve dok se to dešava i u jednom jedinom vrtiću, ne smemo odustati od borbe da taj problem konačno rešimo. 

 SPOS će kroz akciju „DA ČUVAMO ZDRAVLJE DECI“, u saradnji sa stručnjacima nutricionistima i ostalim zainteresovanim licima, u dogledno vreme sačiniti nacrt tenderskih uslova koji će obezbediti nabavku isključivo pravog meda za decu u vrtićima, i proslediti ih kao predlog svim predškolskim ustanovama u Srbiji, kao i nadležnim organima. 

Samo u Beogradu više od 60.000 dece ide u predškolske ustanove i za njih se spremaju obroci svakoga dana. Za sada nemamo precizne podatke koliko takve dece ima ukupno u Srbiji, ali ono što znamo je da imamo dužnost da im obezbedimo pravi med! 

Nakon akcije „Deca ti se rađala“ , koja će uskoro i zvanično biti pokrenuta, SPOS se nada da će na ovaj način doprineti zdravlju i bezbrižnom detinjstvu naše dece, ali i doprineti našoj borbi protiv falsifikata i drugih vrsta neispravnog meda u Srbiji. 

(SPOS)

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera