ravago veliki

Otvorena api klinika, do zdravlja lečenjem iz košnice

Otvorena api klinika, do zdravlja lečenjem iz košnice

Api komore su drvene kućice u kojima oboleli sede i uz pomoć cevčica udišu lekoviti vazduh iz košnice

U Pervanu kod Banjaluke je otvoren prvi "Api inhal centar" u Republici Srpskoj, koji će građanima omogućavati terapije vazduhom iz košnice.

Reč o apiterapeutskoj metodi koja poboljšava imunitet, leči različita stanja i obolenja i čuva zdravlje uopšte. Api komore su drvene kućice u kojima oboleli sede i uz pomoć cevčica udišu lekoviti vazduh iz košnice.

Centar, koji je rađen po projektu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi entitetskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, otvorila je stručni saradnik u resornom ministarstvu Duška Slijepac Radaković.

- "Api inhal centar` veoma je važan za naše građane koji su do sada za ovu vrstu terapije morali da idu u Austriju, Nemačku i Sloveniju" - rekla je Radakovićeva.

Ona je rekla da je resorno ministarstvo opredeljeno da podrži ovakve projekte, uputivši savet pčelarima da, osim proizvodnje meda i propolisa, šire proizvodnju matičnog mliječa, pčelinjaka i ovakvih centara.

Pčelar Mile Milojević iz Pervana, na čijem imanju je otvoren ovaj centar, rekao je novinarima da se terapija sastoji od udisanja vazduha iz košnice u kojoj se nalazi med, propolis, polen, matična mleč, vosak i pčelinji otrov.

- Udisanje ovih tvari dovodi do poboljšanja organizma, posebno kada je reč o glavobolji, migreni, bronhitisu, astmi, alergiji i lošoj cirkulaciji - rekao je Milojević.

Lekar Mirko Ljubanić rekao je novinarima da pčelinji med leči alergiju i sve bolesti na toj bazi.

Na Balkanu ovu vrstu lečenja praktikovali su jedino Slovenci, a u Evropi su u apiterapiji vodeće Bugarska, Nemačka i Austrija.

(Blic)

 

Prethodni članak
Pčelari (ni)su dobri susedi
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera