ravago veliki

Potvrđen rizik od neonikotinoida za pčele

Potvrđen rizik od neonikotinoida za pčele

Evropska agencija za bezbdnost hrane smatra da su rizični klotianidin, imidakloprid i tiametoksam.

Upotreba pesticida neonikotinoida predstavlja rizik za medonosne pčele, konačno je potvrđeno danas prema procenama EFSA (Evropska agencija za bezbednost hrane). Nadležni organi smatraju da postoji rizik od tri vrste neonikotinoida: klotianidin, imidakloprid i tiametoksam.

Trenutno se vodi rasprava o njihovom ukidanju zbog štetnih dejstava koje prouzrokuju pčelama. Godine 2013. Evropska komisija je sprovela kontrolu nad upotrebom ovih supstanci. Prema novim novim procenama, koje ovog puta uključuju kako medonosnne pčele tako i „divlje pčele“ poput bumbara i solitarnih pčela, EFSA – Sektor za pesticide je prikupio je obimne podatke i temeljno pregledao celokupnu dokumentaciju, kako bi se prikupili svi naučni dokazi zasnovani na prethodnim procenama.

Sektor za pesticide je takođe primenio tzv. “rukovodeći dokument” (guidance evidence), koji je EFSA kreirala specijalno za procenu rizika od pesticida za pčelame. Jose Tarazona, šef EFSA – Sektora za pesticide, izjavio je: ”Dostupnost ovako značajnoj količini podataka i uputstava, omogućilo nam je da donesemo konkretne zaključke”. 

Postoji varijabilnost u zaključcima, zbog faktora kao što su različite vrste pčela, namenska upotreba pesticida i način njihovog korišćenja. Identifikovano je i par manjih rizika, ali procenjeni rizik za tri vrste pčela koje smo gore naveli je potvrđen.

EFSA je na dva samostalna sastanka sa stručnjacima za pesticide iz zemalja članica Evropske Unije iznela svoje zaključke, koje su oni podržali.

Izloženost pčela ovim štetnim supstancama može nastati zbog ostataka supstanci u nektaru ili na polenu, prašinom koja se raznosi vetrom prilikom setve i konzumiranjem vode koja je zagađena.

Zaključci do kojih je došla EFSA biće predstavljeni Evropskoj komisiji i menadžerima rizika, koji će razmotriti eventualne izmene daljeg ograničenja korišćenja ovih pesticida.

Izvor:SPOS

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera