ravago veliki

Srbija svetu proda polovinu meda

Srbija svetu proda polovinu meda

Srbija izveze polovinu ukupne proizvodnje meda, odnosno više od hiljadu tona, a potencijali i za izvoz i za proizvodnju su veći

Polovina ukupne proizvodnje meda u Srbiji oko 3,5 hiljada tona se izveze, a mogućnost izvoza je neograničena i zavisi od proizvodnje, izjavio je u Jagodini zamenik predsednika Saveza pčelara Srbije Milutin Bata Petrović na prijemu kod predsednika Skupštine tog grada Dragana Markovića Palme. Srbija ima 670 hiljada košnica,a proizvodnja je od 6 do 8 hiljada tona.

-Napravili smo unikatnu Srpsku teglu za med, po ugledu na Nemačku. Tegle su ušle u upotrebu. Očekujemo da dobijemo sredstva iz EU za izgradnju pogona za otkup, pakovanje i izvoz meda. Trgovci nam obaraju cene sa 4,7 evra po kilogramu na 3,6 evra, tako da je izgradnja tog pogona jedina naša odbrana od njihove samovolje. Izvozna cena meda je 5,4 evra. Profit će se koristiti za unapređenje pčelarstva u Srbiji. Inače,svu količinu meda koju proizvedemo možemo da izvezemo, nikada nam nije vraćen ni kilogram meda - ističe Petrović.

Marković je podsetio da je taj grad organizovao putovanje 60 pčelara u Grčku, te da su tom prilikom izlaganaja na sajmu Srpskih proizvoda oni prodali svu količinu meda koju su poneli.

(Blic)

 

Poslednja izmena
Pročitano 1742 puta
Tagovi: med srbija jagodina
Prethodni članak
Cilj 10.000 tona meda
Sledeći članak
SPOS gradi fabriku za med
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera