ravago veliki

Švedska pravi park za pčele

Švedska pravi park za pčele

U ovoj  za oprašivače "prijateljskoj zoni" oni će moći da nađu čistu vodu i hranu tokom dela godine kada su aktivni.

Diplomate u Švedskoj, kompanije i građani Stokholma zajedno su pokrenuli inicijativu za spas gradskih pčela pravljenjem "bi frendli zone" (bee friendly zone) odnosno mesta na kojem se prijateljski odnose prema pčelama i štite ih u švedskoj prestonici.

 U projektu "Pčele u gradu" u delu grada u kojem se nalaze brojne ambasade angažovale su se diplomate, mnoge kompanije i lokalne vlasti. Oni nameravaju da naprave prvi stokholmski "park za pčele" u Kraljevskom nacionalnom parku na Jurgordenu.

U Švedskom udruženju pčelara kažu da 76 odsto svega što se gaji u Evropi ne može da se proizvede bez oprašivanja, a da istrebljenje preti za 30 odsto autohtonih vrsta divljih pčela u Švedskoj.

 Pretnju insektima predstavljaju klimatske promene i degradacija biodiverziteta.

 Gradovi su inače bolja staništa za pčele od sela jer se u njima ne koriste pesticidi.

 Međutim, za pčele u Stokholmu ne postoji specifična politika, niti mreža lokacija koje pčele vole, poput onih napravljenih u Londonu ili Oslu.

 Pčelari se nadaju da će inicijativa za Kraljevski nacionalni park podstaći usvajanje šire politike za pčele u budućnosti.

 "Bi frendli zona' će biti mesto gde se mogu naći hrana i voda za različite vrste pčela i oprašivača od proleća do jeseni. To je zona u kojoj procenjujete svoj uticaj na oprašivače i razmišljate kako da upravljate zemljištem da bi ga učinili boljim staništem", rekla je za portal Lokal (The Local) jedna od čelnica projekta Šeron Kairns (Sharon Cairns).

 Kako je dodala, "ta zona treba da bude model dobre prakse koji bi mogao da se prenese na druge delove zemlje".

 Projekat je pokazao da ljudi brinu zbog problema pčela u Švedskoj i da žele da nauče kako mogu da im pomognu.

Korak u širenju znanja o pčelama biće i postavljanje košnice u Jurgordenu koju će projektovati arhitekte sa ciljem edukacije posetilaca popularnog parka.

Aktivisti se nadaju da će biti još košnica i da će se "bi frendli" praksa proširiti i na ostale parkove.

(EurActiv)

 

 

Tagovi: švedska park pčele
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera