ravago veliki

Bodrog fest u Bačkom Monoštoru

Bodrog fest u Bačkom Monoštoru

Manifestacija će se održati 10 i 11. avgusta uz brojne sadržaje i bogat kulturno-umetnički program.

Od 2005. godine, drugog vikenda avgusta u Bačkom Monoštoru se održava festival kulture i tradicije Bodrog fest. Značaj ove manifestacije ogleda se u promociji kulturnog nasleđa i prirodnih bogatstava sela. Osnovna ideja je da se kroz stare zanate, domaće proizvode, tradicionalna jela, piće, običaje, nošnje, igre i pesme, kao i prirodne lepote SRP „Gornje Podunavlje“ - UNESCO Rezervat Biosfere “Bačko Podunavlje”, ovo selo gostima predstavi kao turistička destinacija.

Bodrog fest 2018. će se održati 10. i 11. avgusta, po četrnaesti put. Tokom dva dana festivala, mesto će posetiti više od 10.000 ljudi iz zemlje i inostranstva.

Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke poput ribljeg paprikaša, perkelta, pečene ribe, paprikaša od divljači, kao i čuvenu gibanicu s makom i orasima. Tokom manifestacije, u selu su izloženi mnogobrojni proizvodi starih zanata, ručni radovi, kao i ostali domaći proizvodi, karakteristični za Bački Monoštor i okolinu.

Organizatori Bodrog fest-a su: Mesna zajednica Bački Monoštor, UG “Bodrog”, UG “Podunav”, uz podršku Grada Sombora i AP Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise upravu i nacionalne manjine i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Prvog dana festivala, 10. avgusta, biće organizovan ”Bodroški kotlić” – takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, uz muziku TA “Još ovu noć“ iz Novog Sada i grupe “Fish vibe” iz Apatina (za najbolji paprikaš takmiči se stotinjak majstora kotlića).

U subotu, 11. avgusta, manifestacija počinje ujutro u 10:00h sa programom za decu, a nakon toga slede izložbe fotografija i slika, svečano otvaranje, fijakerijada, kulturno-umetnički programi, klasični program sa nastupima horova i solista u crkvi, nastupi folklora i koncerti u 20h. Na koncertu od 20h goste će zabavljati sastav „Ad Libitum“ (NS) i bend „Trilogy“ (So).

Tokom celog dana u centru sela biće postavljeni štandovi sa domaćim i proizvodima starih zanata, kolačima, vinima, rakijama, a u svim lokalima služiće se tradicionalna monoštorska jela.

Jedan od značajnih segmenata na kojima se bazira turistička ponuda Monoštora, jeste jedinstvo prirode i kulture. Kao idealan način za adekvatno predstavljanje kulturnih, istorijskih i ekoloških znamenitosti sela, pa i celog Grada Sombora, prepoznate su manifestacije koje se organizuju u Monoštoru, a među njima svakako prednjači festival tradicije i kulture „Bodrog fest“.

Još jedna od dimenzija festivala je i promovisanje i razvoj ekološke svesti, sa posebnim akcentom na očuvanje i zaštitu životne sredine u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“ i novoproglašenom UNESCO rezervatu biosfere „Bačko Podunavlje“

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera