ravago veliki

Leskovačka sprža sa zaštićenim geografskim poreklom

Leskovačka sprža sa zaštićenim geografskim poreklom

 Radi se o tradicionalnom proizvodu sličnom čvarcima koji je treći leskovački brend sa oznakom geografskog porekla. Pre toga ovu oznaku dobili su roštilj meso i ajvar.

Regionalna privredna komora Leskovac zaštitila je kod Zavoda za intelektualnu svojinu poreklo imena za Leskovačku spržu, proizvod sličan čvarcima. Za ovu namenu grad Leskovac odobrio je sredstava u iznosu 400.000 dinara. Ova geografska oznaka upisana je u Registar oznaka geografskog porekla pod brojem 77. Regionalna privredna komora ima u planu da podnese zahtev za međunarodno registrovanje oznake geografskog porekla imena kod Svetske organizacije za intelektualnu svojinu sa sedištem u Ženevi.

Stručna služba Komore, Koordinator za poljoprivredu Vladimir Bojović, prof. dr Miodrag Lazić i dr Snežana Ilić Stanković uspeli su da u rekordnom roku izrade Elaborat za zaštitu imena porekla za proizvod Leskovačka sprža i pripreme svu neophodnu dokumentaciju i analize.

Uz podršku direktora leskovačke komore Gorana Jovića, kroz aktivnu marketinšku kampanju, izradu Elaborata sa stručnim profesorima, registracijom Udruženja proizvođača „Domaća sprža“ koje okuplja odgajivače svinja, proizvođače Leskovačke sprže i klaničare, edukacijom i stručnim skupovima sa proizvođačima, uspešno je privreden kraju proces sertifikacije ovog prepoznatljivog brenda i proizvoda sa juga Srbije.

 Proizvod sa imenom porekla „Leskovačka sprža“ proizvodi se isključivo na području Jablaničkog okruga u skladu sa opisanim geografskim područjem. Proizvođači su dobili i snažno marketinško sredstvo pa se u komori nadaju povećanju proizvodnje i prodaje Leskovačke sprže što će uticati na povećanje stočnog fonda, odnosno broja svinja.

Leskovačka sprža tako je i zvanično postala treći leskovački brend posle roštilj mesa i ajvara.

Izvor: Info centar juga

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera